Na zkouškách křičím, ale jen proto, abych hercům dodal kuráž a energii, říká divadelní režisér Ondřej Štefaňák

6. listopad 2021

Je mu teprve 27, ale pílí a houževnatostí už se vypracoval mezi výrazné a perspektivní osobnosti současného českého divadla. Přestože ve Vizitce řekl, že jeho největším neduhem je lenost, jeho umělecká dráha vypráví poněkud jiný příběh. Na nezávislých českých scénách vytvořil přes desítku inscenací a sérii scénických čtení, za sebou má i uvedení dvou jeho textů a jednu režii pro Český rozhlas.

V současné chvíli působí jako kmenový režisér pražského Divadla X10, kde se loni stal uměleckým šéfem činohry. I o tom, jaké s ní má plány, mluvil s Markétou Kaňkovou ve vltavské Vizitce.

Sametová simulace: Tři smrti Martina Šmída v režii Ondřeje Štefaňáka

Hned v jejím úvodu zapáleně popisoval projekt, který společně s teamem X10 připravují pro zahájení letošní sezóny. Společně se třemi dramaturgy zadaptovali první díl románové trilogie Čekárna německého spisovatele, dramatika a divadelního kritika Liona Feuchtwangera. Příběhem, ve kterém autor s neuvěřitelnou hloubkou zachytil vznik a nástup nacismu a obnažil zlo uvnitř člověka, chtějí – jak ostatně na této scéně bývá zvykem – vytvořit komentář k současnému stavu světa a společnosti. První díl trilogie uvede divadlo pod názvem Úspěch ve Štefaňákově režii v pondělí 13. října, další díly budou následovat v rozmezí jednoho roku. „Na nezávislé divadlo jde o velký projekt co do obsazení, rozsahu i finančních možností. Chceme tak překonat další laťku, kterou jsme sami sobě nastavili vysoko“, řekl mimo jiné ve Vizitce.

Dramatizace, režie: Ondřej Štefaňák. Inscenace Láska v době globálních klimatických změn

Vedle přípravy aktuálního projektu v ní ale mluvil třeba i o vášni pro cestování nebo vietnamskou kuchyni. A taky o tom, jak překonával těžkou životní ztrátu, ze které paradoxně načerpal i hodně sil.

Ondřej Štefaňák

Rozhovor s divadelníkem, který sbíral zkušenosti nejen u režisérky Kamily Polívkové ve Studiu hrdinů, ale také ve vídeňském Volkstheatru u Dušana Pařízka nebo na předních berlínských scénách Berliner Ensemble a Deutsches Theater, si můžete poslechnout v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související