Na výuku herectví bych si rozhodně troufla. Umím předat to, co jsem si sama vydřela, říká Eliška Křenková

15. únor 2022

Nestydí se mluvit o psychohygieně, kterou pravidelně podstupuje „jako herečka i jako Eliška“. Ráda opakovaně spolupracuje s režisérem Olmem Omerzu, a když odmítne roli, je to proto, že ví, že by jí nedala tolik, kolik film potřebuje. Nejí vlašský salát, který musela spořádat v sérii Nonstop lahůdky, zato miluje hudbu, improvizaci a spontaneitu. Odrazilo se to i ve Vizitce, kam ji pozval Ondřej Cihlář.

Vystudovala herectví na DAMU, přesto je Eliška Křenková známá hlavně jako filmová herečka. V posledních letech pravidelně spolupracuje s režisérem Olmem Omerzu; hrála ve čtyřech jeho snímcích a za roli dcery hlavní hrdinky v aktuálním Atlasu ptáků je nominovaná na jednoho ze dvou Českých lvů. „Myslím si, že častěji točím, než hraju v divadle proto, že jsem s točením začala dřív,“ konstatuje.

Eliška Křenková a Alena Mihulová ve snímku Atlas ptáků

První setkání s kamerou prožila těsně po základní škole, na castingu si ji režisér Karel Janák vybral pro snímek Rafťáci. Na konkurz ji tehdy vyslala učitelka z tanečního kroužku, který byl pro Elišku středobodem žití. I kvůli němu si nakonec vybrala k dalšímu studiu konzervatoř Duncan Center a nikoliv gymnázium. Jenomže už tehdy se ukázalo, že výrazy a mimika jdou Křenkové lépe než pohyb, a o budoucím směřování Elišky Křenkové bylo jasno.

Je třeba zapracovat na mluvení

Dnes se o ní píše jako o herečce s minimalistickým výrazem, který je v přímém kontrastu s „velkými“ divadelními gesty. I „velké divadlo“ si ale loni v létě zkusila, když vystupovala v inscenaci Bouře v režii dvojice SKUTR v rámci Shakespearovských slavností. „Psychologie postavy na Shakespearkách vůbec nefungují, je třeba z toho vytěžit zásadní emoci a tu tam prát, pořádně gestikulovat, s tím člověk utrží nejvíc úspěchu,“ konstatuje.

Eliška Křenková, Jan František Uher a Tomáš Mrvík ve filmu Všechno bude

Eliščinu hereckou zkušenost a schopnost aktivně se zapojit do optimalizace scénáře využil Olmo Omerzu při natáčení snímku Všechno bude (2018), kdy Elišku požádal, aby herecky připravila dva malé neherce v hlavní roli. Na otázku, zda by dnes přijala případnou nabídku vedení kurzu herectví na DAMU, odpověděla, že na výuku by si rozhodně troufla. „Zaprvé mě učení baví, zadruhé si myslím, že to umím. Umím předat, co jsem si sama vydřela, protože můj talent nebyl tak obrovský. Znám momenty, kdy to člověku nejde, vím, proč to nejde, a pamatuju si, jak to změnit,“ říká. Spoustu hereckých technik prý nemá vypilovaných dodnes – například tu, která se týká mluvení.

Spustit audio

Související