Muzikant, bohém a disident z Nigérie

12. říjen 2013

Fela Kuti 12. a 19. října. Ve dvou sobotních Čajovnách se setkáme s hudbou a životními osudy tvůrce afro popu, který svůj život zasvětil boji za svobodu.

Nejvýznamnějším a nejznámějším nigerijským muzikantem je písničkář Fela Kuti. Zpěvák, skladatel, kapelník, hráč na saxofon, trubku a klávesové nástroje Fela Kuti byl ve světě uznávaným hudebníkem a ve své vlasti národním hrdinou.

Pro svou politicky otevřenou a názorově nekompromisní tvorbu se stal na jedné straně pronásledovaným a vězněným disidentem a na druhé straně milovaným a opěvovaným národním bardem. Jeho hudba je jedním z nejvýraznějších produktů world music druhé poloviny 20. století. Kombinuje moderní elektrické nástroje s africkou rytmikou a africkým vokálním projevem.

V sobotu 12. října a o týden později 19. října vám sobotní Čajovny nabídnou reprízu dvoudílného pořadu z roku 2002. Tehdy jsme do studia pozvali dnes již nežijícího Kutiho životopisce, umělcova přítele a krajana, kterým byl Michael Archangel. Rozhovor s ním vedl autor pondělních Čajoven Petr Dorůžka, český překlad rozhovoru namluvil zpěvák a DJ Bourama Badji, známý například ze skupiny Hypnotix. V pořadech zazní výběr z nepřeberného množství dochovaných nahrávek.

02412498.jpeg

Čajovna 12. 10. bude založena především na zmíněném interview, 19. 10. později převládnou hudební ukázky.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio