Muzeum NaFilm: Kdo je hravý a rád objevuje nové věci, ten si to u nás užije

12. únor 2019

Jak fungovala laterna magika, jaké zvukové efekty vytvoří kokosové skořápky a kolik trpělivosti vyžaduje práce filmového animátora? Odpovědi nabízí nové muzeum NaFilm.

Projekt NaFilm, který se začal rodit před pěti lety a jehož části studenti Adéla Mrázová, Terezie Křížkovská a Jakub Jiřiště postupně vystavili na dočasných adresách v Museu Montanelli a v paláci Chicago, je prvním svého druhu v České republice. Nyní Národní filmové muzeum i díky internetové sbírce zakotvilo na ploše 500 metrů čtverečních v budově pražského Mozartea. „Výchozím impulsem pro přípravu muzea pro nás byl fakt, že ačkoliv má naše země dlouhou filmovou tradici, žádné podobné muzeum u nás dosud nefungovalo,“ vysvětluje Jakub Jiřiště.

Hravý vzdělávací prostor

Organizátoři už od začátku věděli, že muzeum musí být vstřícné a nabídnout návštěvníkům možnost, aby si aktivně vyzkoušeli, co všechno filmové médium obnáší.

Muzeum NaFilm v Mozarteu

Za inspirací cestovali po světě, navštívili desítky podobných institucí a nápady hledali i v různých science centrech. NaFilm tak spíš než pomník filmu nabízí moderní multimediální a hravý vzdělávací prostor. Malí i velcí návštěvníci si mohou téměř všechny exponáty osahat a na vlastní oči a uši si zkusit například filmovou animaci, promítání ze staré promítačky nebo se pomocí 3D brýlí přenést do virtuální reality. A připomenout si, že velkou inspirací počátků kinematografie byla cesta vlakem a to, co z jeho oken člověk viděl. „Už první dny po otevření ukazují, že si to u nás užijí malí i velcí návštěvníci. Stačí mít chuť objevovat nové věci a mít v sobě hravost,“ myslí si Terezie Křížkovská, která vítá možnost si s lidmi přímo v muzeu promluvit a získat tak rychlou zpětnou vazbu.

Co jsme se (ne)naučili ve škole

Autentickému zážitku z procházky stoletou historií filmu pomáhají předměty, které si tým muzea nechal vyrobit na míru. „Kdybychom použili staré, archivní věci, nikdo by nám na ně nedovolil sáhnout,“ konstatuje Adéla Mrázová.

NaFilM

K výrobě jednotlivých artefaktů je inspirovala i látka probíraná během vysokoškolských přednášek. „Ve škole jsem se musela učit spoustu věcí, kterým jsem nerozuměla, třeba kdo vyrobil první promítačku a jak fungovala,“ vzpomíná Mrázová. Protože ale její princip pochopit chtěla, rozpracovala tento aspekt v jedné části muzea. Návštěvníci tak uvidí, jak v dobovém přístroji na 35 milimetrový film rotuje filmový pás a jakou roli hraje světlo. Dozví se, že promítač dokázal rychlost promítaného filmu výrazně ovlivnit, což si ostatně návštěvník může sám vyzkoušet, když odtočí několik minut traileru snímku Občan Havel.

Zajděte si do Purkina nebo ruchárny

Mezi oblíbená místa expozice patří podle autorů muzea také takzvané Purkino, kde to můžete doslova roztočit a přitom se seznámit se zrakovými experimenty, které nejen do filmové praxe uvedl slavný vědec Jan Evangelista Purkyně.

Muzeum NaFilm v Mozarteu

Dále je v muzeu místnost zvaná ruchárna, kde si mohou návštěvníci nahrát vlastní zvukovou stopu k filmu. Kotouče z Purkina či jednoduchá promítačka známá pod názvem laterna magika pocházeí z dílny mladých truhlářů, které tým muzea NaFilm oslovil na základě časopiseckého rozhovoru. Truhláři se pro filmový projekt nadchli a s muzeem spolupracují dodnes. Pátrání po scénografovi, který by dokázal vymyslet místnost věnovanou filmové avantgardě, zase trojici dovedlo ke studentce DAMU a architektury Magdaléně Novákové. Ta přispěla například nápadem na vláček, který cestou po kolejnicích hází stíny na okolní zeď a dobře tak ukazuje princip avantgardy. Přišla ale také s celkovým architektonickým řešením. Díky její koncepci se muzeum může v budoucnu rozšířit o další, nyní chytře zamaskované prostory.

Co všechno se v prostorách Mozartea ukrývá? Jaké expozice a dílny organizátoři připravují? A s kým plánují spolupracovat? Poslechněte si celé ArtCafé s hudbou podle výběru Václava Havelky.

Spustit audio

Související