Multatuli: Myšlenky

2. březen 2010

Multatuli (1820-1887) - vlastním jménem Eduard Douwes Dekker byl nizozemský spisovatel, představitel kritického realismu, zakladatel moderní nizozemské prózy, autor slavného románu Max Haavelar, v němž žaluje svou zemi z vykořisťování domorodého obyvatelstva ve východní Indii. Texty v cyklu Psáno kurzívou patří do autorova díla Myšlenky a uvádíme je k autorovu výročí narození (2. března 1820).

Multatuli (2.března 1820- 19.února 1887) se narodil v Amsterodamu jako syn kapitána. V roce 1838 se dostal do Východní Indie. Úřednickou kariéru ale roku 1856 skončil, když pro neporozumění úsilí o zlepšení osudu domorodého obyvatelstva vystoupil z koloniálních služeb. Své poznatky poté zachytil ve slavném románu Max Haavelar (max háfelár), v němž obžalovává vlastní zemi z vykořisťování východní kolonie. Pseudonym pochází z latinského "multa tuli - mnoho jsem trpěl" a za svého života opravdu stačil autor nashromáždit poměrně značný počet nepřátel. Vyčítali mu, že je bezbožný, kazí mládež, navádí děti, aby nectily své rodiče, žije nemravným životem... Na druhé straně byl mistrem slova i formy, ve svých textech i různých přednáškách střídavě sarkastický i patetický. Jako první přišel s koloniální tématikou, psal živou nizozemštinou, stal se zakladatelem moderní nizozemské prózy. Zemřel v exilu v Nieder-Ingelheimu.

Multatuliho dílo tvoří Spisy, Milostné listy, Milionové studie a také Myšlenky, z nichž k autorovu výročí (190 let od narození) vybíráme do cyklu Psáno kurzívou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.