Možnosti milostného románu Jana Němce v grafické úpravě Martina Peciny se staly nejkrásnější českou knihou roku 2019

28. květen 2020

Titul z nakladatelství Host znáte i z poslechu Četby na pokračování, kterou jsme vysílali na Vltavě v podání Ondřeje Brouska. Možnosti milostného románu vyšly už také jako audiokniha ve vydavatelství Radioservis. V kategorii Krásné literatury se dále umístil titul Struska – autoři Ivan Motýl a Petr Szyroki, na třetím místě pak útlá knížka haiku Muž na pokraji vzplanutí od Jiřího Hájíčka. 

Nejkrásnější dětskou knihou je publikace To je metro, čéče! aneb první dětská knížka o pražském metru z nakladatelství Paseka. Druhé místo má Tonča a krasojezdec od Robina Krále a jako třetí skončil Klub divných dětí Petry Soukupové. 

V kategorii odborná literatura zvítězila publikace Jdi na venkov z produkce nakladatelství Arbor Vitae. To získalo také první místo za nejlepší autorskou práci Malíř a mor (Le peintre et la peste). Kniha inspirovaná románem Mor Alberta Camuse obsahuje 15 celostránkovým kreseb.

Čtěte také

V kategorii Knihy o výtvarném umění získal první místo Posel z Dálného východu, přibližující život významného sběratele a propagátora asijského umění Vojtěcha Chytila.

Z rekordních 313 publikací přihlášených do soutěže Nejkrásnější české knihy roku pořadatelé ocenili v sedmi kategoriích přes 30 z nich. Online vyhlášení výsledků se uskutečnilo ve středu 27. května. Nakladatelé, grafičtí designéři, ilustrátoři i ostatní zájemci se s vítězi jednotlivých kategorií seznámili prostřednictvím videa.

Radioteka.cz

Výstava vítězných knih se chystá v létě v letohrádku Hvězda. Výstavní projekt k 55. ročníku soutěže je koncipovaný jako setkání nejkrásnějších knih ze soutěží v pěti evropských zemích. Instalace budou doplněny o intervence umělců Jana Hendrycha, Krištofa Kintery, Petry Peškové, Michala Pustějovského a Jindřicha Zeithammla. Pořadatelé chtějí ceny předat 15. července.

 

Spustit audio

Související