Jan Němec: Sebezkoumání je důležitá část života. Záleží jen na tom, co čtenář od literatury očekává

19. duben 2020

Možnosti milostného románu, to je více než čtyřsetstránková kniha o jednom vztahu a formálních i emočních variantách jeho rekonstrukce a interpretace. Napsal ji Jan Němec, host probíhajícího Festivalu spisovatelů a také host vltavské Vizitky. Ptal se Petr Šrámek.

„Nicht Nixen, Nymphen, Sylphen, Musen oder Feen, vypočítával Blixa Bargeld mytologické bytosti do brněnského večera, jako by vypouštěl čínské lampiony,“ zaznamenal spisovatel, vystudovaný sociolog, dlouholetý redaktor časopisu Host a také divadelní dramaturg Jan Němec ve své nejnovější knize Možnosti milostného románu jeden z momentů oslavy narozenin, kterou mu uspořádali přátelé. Hudbu kapely Die Einstürzende Neubauten, již Bargeld založil, si vybral i jako doprovod své vltavské Vizitky.

Jan Němec – Možnosti milostného románu

Možnosti milostného románu vycházejí šest let po Dějinách světla, úspěšné knize o životě Františka Drtikola, vyprávěné v druhé osobě. V novince Němec rekonstruuje svůj milostný vztah a vypráví ho v první osobě. „Možnosti textu“ ale zkoumá z různých směrů: v knížce se objevuje e-mailová korespondence, citace z jiných děl, novinových článků, doprostřed knihy je umístěn jmenný rejstřík.

Díky bohu, že jsem žena

Jan Němec už s knihou absolvoval několik autorských čtení. „Vždycky, když si člověk zvolí jako hlavní téma sebe, je nejisté, jak to čtenář celé přečte,“ říká. „Autor je narcis a čtenář voyeur, ale můžete to vzít i přes psychoanalytické narativy, že sebezkoumání je důležitou částí lidského života. Pokaždé ale záleží na tom, co člověk v životě hledá a co očekává od literatury.“

Spisovatel Jan Němec

V knize čtenář narazí na moment, kdy ho autor vyzývá k tomu, aby si ke knize sám vymyslel motto. „Jedna paní už se mi ozvala,“ usmívá se Němec. „Napsala: Thanks God I am a woman, tedy díky bohu, že jsem žena. Myslím si, že tohle už nic nepřekoná.“

Čtěte také


Před pěti lety Jan Němec spoluzaložil Asociaci spisovatelů, sdružující okolo sedmi desítek autorů. Ve Vizitce mluvil o jejích cílech a také o tom, že organizace nyní dobře plní zejména svou servisní podstatu – snaží se nastavit pravidla odměňování autorů, vede několik projektů (například Spisovatelé do knihoven) nebo cykly autorských čtení.

„Od devadesátých let tu přežívá představa, že spisovatelé píší z vnitřní potřeby, ale zároveň se s tím pojí to, že je to jediná odměna, kterou si zaslouží. To je ale absurdní, i knižní branže funguje jako byznys. Jenomže když o tom jako autor začnete mluvit, je to něco nevhodného,“ říká.

Komplikovaněji Němec vnímá možnosti kritického vstupu Asociace do veřejného prostoru. „Ukázalo se, že shodnout se nad konkrétními kauzami a vydávat kolektivní stanoviska je pro spisovatele – silné osobnosti, dost těžké.“

V současné době pracuje na filmovém scénáři, dostal také nabídku na autorskou divadelní hru. A brzy by rád začal psát novou knihu. Šest let mezi Dějinami světla a Možnostmi milostného románu se mu zdá jako zbytečně dlouhá pauza.

Jak Jan Němec vnímá termín „velký román“, jaký vztah mají Možnosti milostného románu k Barthesově knize Fragmenty milostného diskurzu a jak to dopadlo s Němcovou akademickou dráhou? Poslechněte si celou Vizitku.

 

autoři: Hana Slívová , Petr Šrámek
Spustit audio