Moji hrdinové v písních

23. listopad 2015

Hrdinové přírody - Bajky a podpísničky.

Poslouchejte na Vltavě od 23. listopadu 2015 vždy ve 12:50. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví v jednom článku na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Hrdiny Důvěrných sdělení Jana Buriana budou v tomto týdnu zvířata, stromy, hmyz, duchové lesa a také věci. V pondělí Petr Váša předvede lamu na sto způsobů a Jiří Dědeček s Jiřím Konvrzkem se pozastaví každý jinak nad zajícem.

V úterý se budeme věnovat mravencům beze slov s Ivou Bittovou a slovně s Martinem Kyšperským - a přejdeme k mouchám se ženami ze skupiny Zuby nehty.

Ve středu vlezeme v les - napřed s Petrem Vášou a jeho Lišákem, pak s Yellow Sisters za veverkou. Konec pořadu nás zachrání před lesním duchem Martina Kyšperského.

Ve čtvrtek panuje Dagmar, královna stromů. Dáša Andrtová-Voňková a její břízy, jívy a oliva člověka svou mocí očarují - a v pozadí je láska, touha i smrt blízkého člověka.

Posledním příspěvkem ze světa přírody jsou věci. Kamna Jaroslava Hutky (která se chovají jako živá), radiátor Jiřího Konvrzka, ze kterého teče krev, a nakonec i pytlíky Československých aerolinií, kdyby snad někomu bylo špatně. Věci nejsou tak mlčenliví soudruzi, jak nám to říká v básni Jiří Wolker.


Připravil: Jan BurianRežijní spolupráce: Alena Zemančíková

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.