Miloš Rejnuš: Na zemi. Vše podstatné o člověku v dramatickém příběhu z období protektorátu

24. květen 2022

Ladislav Lakomý, Zdena Herfortová, Rudolf Krátký a Jiří Tomek v původní rozhlasové hře z temného období české historie, zabývající se psychologií strachu a jeho zhoubnými následky. Uvádíme v předvečer 80. výročí Operace Anthropoid, během které čeští výsadkáři provedli úspěšný atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Parašutista (Ladislav Lakomý), Rudolf (Rudolf Krátký), Vlasta (Zdena Herfortová), Gustav Müller (Jiří Tomek), Megafon (Bohuš Smutný), Němec (Jiří Valchař). Improvizace na klavír (Jaromír Dlouhý), na klarinet (Oldřich Kořínek)
Zvukový mistr: Jaromír Pěnčík
Hudba: Jaromír Dlouhý
Režie: Vladimír Vozák
Natočeno: v brněnském studiu Československého rozhlasu v roce 1970

Manželský pár, žijící na samotě v Beskydech, v noci zahlédne přistávajícího parašutistu. Druhý den hlásí gestapo, aby případní svědci podali veškeré informace o nepříteli, který se skrývá v lesích. Jinak budou zastřeleni. Rudolf a Vlasta se rozmýšlí, co udělat...

Zdánlivě jednoduchá zápletka příběhu se vyvíjí v napínavé drama, vypovídající vše podstatné o člověku, jeho odvaze, cti, slušnosti i schopnosti pomáhat druhému v nouzi. Zároveň sleduje i jevy opačné. Lidskou bytost, jež sama sebe dokáže přivést do paranoického stavu, přinášejícího destrukci rozumného chování a jednání.

Kdo je skutečným nepřítelem? 

Autorova koncepce pracuje s tématem osamělého muže, který přistává v oranici své země – na půdě, jež ho vlivem daných okolností označuje za „škůdce“. Sleduje způsob, jakým zkušenosti z výcviku přenáší na neočekávané situace v realitě (komplikace se zraněním, nedostatek jídla a pití, komunikace s vystrašeným obyvatelstvem apod.). V kontrastu k němu je v bezpečí žijící partnerská dvojice, v níž muž je tím, kdo ztrácí rozum, a dělník s německým jménem, který ve chvílích volna hraje na klarinet. V důmyslné psychologické hře autor klade otázku, kdo je skutečným škůdcem a kdo nepřítelem země, na které přistál neznámý výsadkář.

Zvukově a hudebně minimalistické inscenaci dominují sugestivní výkony dnes již hereckých legend brněnského divadla. 

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Hana Hložková
Spustit audio

Související