Milan Uhde: Velice tiché ave. Příběh o minulosti a životních útrapách jedné rodiny

1. listopad 2022

Po svátku Všech svatých přicházejí lidové Dušičky, vzpomínka na naše zemřelé. Možná s nimi v duchu také vedeme hovory o věcech, kterým jsme se za jejich života vyhýbali. Tak jako hlavní hrdina komorní autobiografické hry Velice tiché ave. Dramatik Milan Uhde nás nechává nahlédnout do osudů a traumat konkrétní rodiny, na jejich základě ale otevírá obecnější společenské otázky po chování člověka v mezních situacích, respektování etických hodnot, zásadovosti a mravní čistoty.

Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: syn (Michal Pavlata), matka (Dana Syslová), dědeček (Josef Somr), otec (Ladislav Mrkvička), mamá (Jaroslava Adamová), disponent (Jaroslav Someš), vikář (Josef Bek), komisař (Jaromír Meduna), Dvořák (Josef Vinklář), vládní rada (Pavel Pípal), učitelka (Ludmila Engelová), vyšetřovatel (Lukáš Hlavica) a docent (Zdeněk Dolanský)
Dramaturgie: Pavel Minks, Jaromír Ptáček
Hudba: Zdeněk Šikola
Režie: Lída Engelová
Natočeno: v roce 1992

Spisovatel Ivan právě pohřbil matku. Ve fiktivním, přesto zevrubném rozhovoru se pokouší dobrat pravdy o složitých rodinných vztazích poznamenaných 2. světovou válkou, matčiným židovským původem, otcovým strachem z pronásledování a ochotě ohnout se pod náporem dějinných událostí.

České dějiny naše předky nešetřily...
Milan Uhde

„… české dějiny naše předky nešetřily, vystavily je neočekávaným a šíleným zvratům. Včerejší prominenti a vynikající lidé se stávali párii a do propasti s nimi padaly i jejich rodiny. Vystřídal se tu rasový a politický útlak – a jen málokdo nebyl nijak postižen,“ napsal Milan Uhde v rozhovoru k uvedení další své silně autobiografické hry Zázrak v černém domě.

Rozhlasovou hru Velice tiché ave (1981), kterou autor označil jako drama-rekviem, natočila v roce 1992 režisérka Lída Engelová, která do hlavních rolí obsadila Michala Pavlatu, Danu Syslovou, Josefa Somra, Jaroslavu Adamovou, Ladislava Mrkvičku, Josefa Beka, Jaromíra Medunu, Josefa Vinkláře a další.

autoři: Renata Venclová , Hana Hložková
Spustit audio

Související