Michal Prokop stále ve formě

5. září 2007

Jsou hvězdy bez hvězdných manýrů, zato s kusem práce za sebou. K takovým jistě patří Michal Prokop, kapelník, zpěvák, kytarista, skladatel, televizní moderátor a bývalý politik. Co dělal, to dělal rád - a dobře. Z televizní obrazovky nás o tom přesvědčuje díky svým rozmluvám v baru Krásný ztráty pravidelně, jeho desky se dobře prodávají a občas je jeho hlas slyšet i z rádia.

Čas letí a téměř se ani nechce věřit, že Michalu Prokopovi bylo vloni šedesát. K tomuto výročí uspořádal velký koncert v Lucerně. Vyvedl se, a tak je jenom dobře, že jeho záznam vyšel jak na CD, tak na DVD Michal Prokop 60 - Framus Five a hosté - Live Lucerna 2006. Prokop přitom ubezpečuje, že DVD není pouze cédéčkem rozšířeným o obraz; jde o dramaturgicky (a třeba i střihem) odlišné nosiče. DVD vedle zmíněného záznamu obsahuje ještě dokumentární film, ve kterém Michal Prokop bilancuje svou (především uměleckou, ale i politickou) dráhu a videoklipy vyštrachané z archivu České televize (a zaplaťpánbůh za ně!). Vzniklo tak opravdu zajímavé dvd, které ocení všichni Prokopovi fanoušci. Uvidí a uslyší Prokopa zpívat v té nejlepší kondici, ať jde o koncertní sestřih nebo o písňové klipy. Těch klipů je bezmála deset a mapují období let 1969-2006; jsou tedy reprezentativním průvodcem po pěvecké kariéře svérázného českého rockera. Současně vracejí na scénu "filmečky", které dnes už jinak není možné vidět. A mnohé z nás chtě nechtě vrhají zpátky do dob (ne)dávno minulých a k muzice, která se tehdy poslouchala.

V dokumentárním filmu Prokopa zpovídá jeho spolupracovník Jan Lacina (spoluautor televizních talk show Krásný ztráty a několika knih z tohoto pořadu vzešlých). Celý rozhovor se odehrává v autě za režijního dohledu Jiřího Věrčáka (režíroval i koncertní záznam). Režisér vymyslel do auta speciální držák kamery, díky němuž je obrazový záznam i za jízdy stabilní, neroztřesený. Dokument o Michalu Prokopovi byl prvním snímkem, na kterém ho vyzkoušel. Úspěšně. I tohle prvenství tedy má Prokopovo DVD!

Michal Prokop na koncertu v Lucerně

Oficiální web Michala Prokopa

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.