Metropolis Shanghai & Digital Wildlife

4. březen 2006
Jazzová snídaně

V časném ranním bloku se můžete seznámit se dvěma alby z produkce mnichovského vydavatelství Winter & Winter. Prvním je jeden z takzvaných audiofilmů s názvem Metropolis Shanghai - Showboat To China, vykreslující zvukový příběh města, nazývaného "Paříží východu" nebo také "Děvkou Asie", místa největších možných extrémů, přístavu Šanghaj ve 30. a 40. letech 20. století. V pásmu se mísí asijská hudba, jazz a klasika s židovskou kulturou. Větší část pořadu je pak věnována albu Digital Wildlife od významného kytarového experimentátora Freda Frithe a jeho souboru Maybe Monday s hráčkou na koto a elektroniku Miyou Masaoka, členem saxofonového kvarteta ROVA Larrym Ochsem a hostující cellistkou Joan Jeanrenaud, známou z účinkování v Kronos Quartetu. Připravil a uvádí Miloš Latislav.

Playlist: Znělka: Softly As In A Morning Sunrise (Hammerstein / Romberg) 1.00 ERIC DOLPHY: The Illinois Concert (Blue Note 1999, USA) + METROPOLIS SHANGHAI - SHOWBOAT TO CHINA 01 "The moon over a fountain" (A Bing) 5.54 DUAN KAIKAI (erhu) & CAO YUN (dulcimer) 02 The Bar at the Peace Hotel in Shanghai - "Slow boat to China" (Frank Loesser) 3.11 OLD JAZZ BAND: Zhou Wanrong (trubka), Gu Jinluong a Sun Jibin (saxofony), Zhan Jingyn (piano), Li Mingkang (basa), Cheng Yueqiang (bicí) 03 At the piano bar - "Ye Shanghai" (Chen Gexin) 1.57 FUMIO YASUDA (piano) 04 Raindrops rattling on the leaves of bananas (He Lintang) 4.56 Sólisté Jiangnan Bamboo and Silk Ensemble, řídí WANG YONGJI 05 In Shanghai's Little Vienna - "Frisch gewagt" (Josef Schrammel) 2.55 06 The refuge for the Jews - "Rozhinkes mit mandlen" (Abraham Goldfaden) 3.15 BRAVE OLD WORLD: Alan Bern (akordeon, piano), Michael Alpert (zpěv, housle, kytara), Kurt Bjorling (klarinet), Stuart Brotman (basa, trombón) + speciální host ROSWITHA DASH (housle, kytara) 07 Bells and chants at the Long Hua Temple (tradicionál) 6.58 Mniši v LONG HUA TEMPLE (zpěv a perkuse) (Winter & Winter 2005, Německo) FRED FRITH MAYBE MONDAY "DIGITAL WILDLIFE" 08 Digital Wildlife 12.11 09 The Prisoners' Dilemma 14.30 10 Touch I Risk 7.23 11 Close To Home 4.58 Všechny skladby jsou kolektivní improvizace. FRED FRITH MAYBE MONDAY: Fred Frith (elektrická kytara), Miya Masaoka (koto, elektronika), Larry Ochs (sopranino & tenor saxofon) + velmi speciální host JOAN JEANRENAUD (cello) Nahráno živě do dvou stop v Guerilla Euphonics, Oakland, květen 2001 Zvukový inženýr a manipulátor v reálném čase: Myles Boisen Dekonstrukce a re-kompletace: Fred Frith a Perter Hardt v Jankowksi Studios, Esslingen, červen-červenec 2001 (Winter & Winter 2002, Německo) Další informace na www.winterandwinter.com

00369399.gif
autor: Miloš Latislav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.