Louis Sclavis: Dans la Nuit & Napoli's Walls (2001+2003)

17. březen 2007
Jazzová snídaně

Jemně, jako za ranního úsvitu přichází se znělkovým kvartetem Erica Dolphyho Jazzová snídaně, aby nás posunula o hodinu a čtvrt v načatém dni. Společníkem nám při tom bude francouzský klarinetista, saxofonista a skladatel Louis Sclavis se dvěma ze svých rozmanitých projektů.

Narozen roku 1953 v Lyonu, Sclavis je mnohostranný hudebník, kterého v počátcích inspiroval Sidney Bechet a později, v sedmnácti, hlavně Sun Ra, Art Ensemble of Chicago, Thelonious Monk a Charles Mingus. Jeho hlavním nástrojem je basklarinet, hraje však i na klarinet, sopránsaxofon a řídčeji na barytonsaxofon. Coby basklarinetista jednoznačně patří k nejvýraznějším zjevům od dob mistra tohoto nástroje Erika Dophyho.

Louis Sclavis se neomezuje jen na jazz. Dlouhodobě praktikuje i volnou improvizaci a spolupracuje s divadelníky, filmaři a fotografy. Právě tyto souvislosti spojují hudbu ze dvou alb, kterou uslyšíte. Od roku 1991 vydává Louis Sclavis své nahrávky především u německé ECM, a ta je další dnešní spojnicí. Jeho pátým albem na této značce byl v roce 2001 titul Dans la Nuit, Do noci, neboli hudba k restaurované verzi stejnojmenného němého filmu režiséra Charlese Vanela z roku 1930. Byla to už sedmá Sclavisova práci na poli filmové hudby. Skladatel a instrumentalista si k ní přizval osvědčené kolegy a krajany: bubeníka Francois Mervilla, akordeonistu Jean-Louis Matiniera, houslistu Dominique Pifarélyho a cellistu Vincenta Courtoise.

Jen posledně jmenovaný spolu s kapelníkem Sclavisem nás budou provázet další cestou, mezi Neapolskými zdmi. Napoli's Walls se totiž jmenují následující Sclavisovo album i soubor, které znějí od těch předešlých poněkud odlišně. Cellista Coutois je tu jediným z dřívějších Sclavisových spoluhráčů a pracuje také s elektronikou, stejně jako hráč na pocket trumpet a jiné drobné nástroje Méderic Collignon, který v kapele používá i svůj hlas.

Významným prvkem zvuku kvarteta Napoli's Walls je kytara Dána Hasse Poulsena, Sclavis sám tu hraje na klarinet, basklarinet, soprán a barytonsaxofon. Album je vedle města Neapole inspirováno prací francouzského malíře a průzkumníka Ernesta Pignon-Ernesta, narozeného roku 1942 v Nice. Ten pobýval od 60. let v řadě měst včetně italské Neapole a všude po sobě zanechal výrazné stopy v podobě obrazů, systematicky rozmístěných na veřejných místech.

Sclavis k tomu v bookletu CD říká: Práce Ernesta Pignona-Erenesta je jako libreto opery. Lze v ní najít emoce, drama, všechny podněty nezbytné pro hudbu. Nechávám se ovládnout jeho obrazy, pozoruju dýchání těch zdí... Hrajeme tu skrze přítomnost a minulost, které jsou úzce propojeny cestičkami hluků, slov, imperativů.

00519135.gif

Šest z deseti zvukových obrazů alba Napoli's Walls, vydaného u ECM roku 2003, zahrají kytarista Hasse Poulsen, trumpetista Méderic Colignon, cellista Vincent Courtois a klarinetista, saxofonista a skladatel většiny titulů Louis Sclavis.

No a protože v závěrečné, desáté skladbě už Sclavisovy Neapolské zdi odbíhají pro tuto chvíli příliš daleko od zvukového vymezení jazzu, dovolím si na závěr malý úskok. Jen kousek od Francie, v sousedním Švýcarsku, se velmi výrazně profiluje spolek Ronin, vedený pianistou a skladatem Nikem Bärtschem. Jejich album Stoa ostatně vyšlo, stejně jako desky Sclavisovy, u mnichovské ECM, takže jistě velmi patřičným koncem našeho probouzení bude devítiminutový Modul 35 v podání kvinteta Nik Bärtsch's Ronin - s kapelníkem hrají kontrabasista Björn Meyer, bubeník Kaspar Rast, perkusista Andi Pupato a basklarinetista jménem Sha.

Playlist: Znělka: Softly As In A Morning Sunrise (Hammerstein / Romberg) 1.00 (cd) ERIC DOLPHY: The Illinois Concert (Blue Note 1999, USA) (cd) Dans la Nuit: Music by LOUIS SCLAVIS for the silent movie by Charles Vanel (ECM 2001, GER) 1. Dia Dia (Sclavis) - 1:13 2. Le Travail (Sclavis) - 6:02 3. Dans la Nuit (Sclavis) - 3:39 4. Fete Foraine (Sclavis) - 4:56 5. La Fuite (Courtois/Matinier/Merville/Pifarély/Sclavis) - 5:12 6. La Peur du Noir (Matinier) - 1:27 7. Les 2 Visages (Sclavis) - 6:19 8. Dia Dia (Sclavis) - 5:00 9. Dans la Nuit (Sclavis) - 1:29 Hrají: Louis Sclavis - klarinety, Vincent Courtois - violoncello, Jean-Louis Matinier - akordeon, Dominique Pifarély - housle, Francois Merville - bicí, marimba. (cd) LOUIS SCLAVIS: Napoli's Walls (ECM 2003, GER) 7. Merce (Sclavis) - 3.07 8. Kennedy in Napoli (Sclavis) - 6.26 9. Divinazione Moderna Part 1 (Sclavis) - 3.38 10. Divinazione Moderna Part 2 (Sclavis) - 3.30 11. Les Apparences (Sclavis) - 4.44 12. Porta Segreta (Courtois) - 5.03 Hrají: Louis Sclavis - clarinet, bass clarinet, soprano and baritone saxophones; Vincent Courtois - cello, electronics; Méderic Collignon - pocket trumpet, voices, horn, percussion, electronics; Hasse Poulsen - guitar. (cd) NIK BÄRTSCH'S RONIN: Stoa (ECM 2006, GER) 13. Mudul 35 (Bärtsch) - 9.11 Hrají: Nik Bartsch - piano, Fender Rhodes piano; Sha - contrabass and bass clarinets; Björn Meyer - bass guitar; Kaspar Rast - drums; Andi Pupato - percussion. sclavisfansite.jp/index.html www.ecmrecords.com

00519137.gif
autor: Miloš Latislav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.