Měsíc s Dostojevským na Vltavě. 200 let od narození velikána připomenou premiérové Běsi, hra Pavla Molka a desítky dalších pořadů

Se jménem Fjodor Michajlovič Dostojevskij se obvykle setkáme už ve věku, kdy s námi jeho texty příliš nehnou. Útočí na nás pak ale z různých stran tak vytrvale, že se mu většina nevyhne ani v dospělosti. A pak s námi najednou pohne. A hýbe s námi už dvě stě let.

Výběr z programu

  • 2. 11. / 20:00
    F. M. Dostojevskij: Vesnice Stěpančikovo
  • 7. 11. / 15:00
    F. M. Dostojevskij: Idiot
  • od 8. 11. / 9:02
    F. M. Dostojevskij: Deník spisovatele /PREMIÉRA/
  • 9. 11. / 20:00
    F. M. Dostojevskij: Něžná
  • od 11. 11. / 18:30
    F. M. Dostojevskij: Běsi. Četba na pokračování /PREMIÉRA/
  • 13. 11. / 15:00
    Pavel Molek: Vzkříšení Fjodora Michailoviče Dostojevského /PREMIÉRA/

Narození zásadního spisovatele a myslitele, vrcholného představitele ruského realismu a předchůdce moderní psychologické prózy proto na Vltavě není možné opomenout. Celý listopad zasvětíme jeho tvorbě i osobnosti, která se bude prolínat všemi pořady.

Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Vévodit jim budou – jak jinak – dramatické řady. Vedle téměř desítky her z rozhlasového archivu se ve vysílání objeví také premiérový původní text Pavla Molka Vzkříšení Fjodora Michailoviče Dostojevského. Drama pojednává o životní epizodě, která vyvrcholila Dostojevského zatčením, uvězněním a odsouzením.

„Je to neuvěřitelně dramatické období v nejlepším slova smyslu. Snad neprozradím příliš, když to období shrnu do pár slov: vražda, pokus o sebevraždu, revoluční spiknutí, hromadná poprava… To opravdu nezní jako, obrázek ze života ruského klasika´, jak bychom si ho představili z učebnic,“ říká Molek. Rozhlasovou inscenaci natočil režisér Vít Vencl, hlavní role si zahráli Marek Adamczyk, Jan Hájek, Petr Lněnička nebo Jan Vlasák.

Další výraznou premiéru přinese Četba na pokračování. Prorocký román Běsi poprvé vyšel knižně v roce 1873. Tuto knihu „velikého hněvu“, v níž se autor utkal s „běsy“ materialismu, ateismu a internacionalismu, teď pro Vltavu jako dvacetidílnou četbu připravila Hana Roguljič. Čte Petr Lněnička.

Vedle řady kratších i delších povídek se pak na Dostojevského podíváme také prizmatem hudby. Cyklus hudebních pořadů navazujících na hry postihne Monumenty ruské hudby, Operní večer přinese Janáčkovo Z mrtvého domu a Polední koncerty představí hudební skladatele 19. století, kteří dali základy osobitému ruskému hudebnímu stylu. A Mozaika navíc dodá detaily autorovy osobnosti v pětidílném seriálu Šárky Jančíkové.

Prožijte na Vltavě Měsíc s Dostojevským a nechte se pohnout!

Klára Fleyberková

Nejnovější články

Stránky