Mocná hrstka. Setkání se členy legendární skupiny pěti ruských skladatelů

19. listopad 2021

Nevšední společné jmenovatele nalezneme u představitelů pověstné Mocné hrstky, neformálního sdružení pěti ruských skladatelů, kteří si vytkli za cíl tvořit ruskou hudbu nezávislou na evropských směrech. Připravil a uvádí Vojtěch Babka.

Mezi ty sdílené atributy patří často laskavé rodinné zázemí, kterému nebyla hudba cizí, první hudební kroky a úspěchy i seznámení s poklady ruské historie a kultury pod taktovkou rodičů či jmenovitě matky.

Jazykové schopnosti a dovednosti, ale také zcela nehudební obor, do kterého tito mužové původně vykročili – Cezar Kjuj se vyznamenával jako vojenský odborník na problematiku opevnění, Alexandr Borodin po celý život vlastně hudbu chtě nechtě odsouval na vedlejší kolej, neboť ho plně vytěžovala dráha úspěšného chemika a lékaře.

Modest Petrovič Musorgskij – olej na plátně, Ilja Repin 1881, Treťjakovská galerie, Moskva

Autor Borise Godunova a Obrázků z výstavy Musorgskij také vykročil na vojenskou dráhu, kterou posléze vyměnil za povolání úřednické. A skladatel Nikolaj Andrejevič Rimskij Korsakov, který taktéž obdržel základy všeobecné i hudební gramotnosti doma, byl šest let studentem námořnické kadetky. A než se zcela oddal práci na poli hudby, podnikl tříletou námořní cestu.

V Poledních koncertech se v širších souvislostech projektu Měsíc s Dostojevským vydáváme za pěticí skladatelů, známé jako Mocná hrstka, představujeme si jejich tvorbu i důležité životní momenty. Odkrýváme, jak si pod mentorským vedením Milije Alexejeviče Balakireva získávali kompoziční zdatnost, v jakých hudebních žánrech působili a také jak jejich díla přijímala veřejnost i kritika.

Čtěte také

Ptáme se, proč jsou tito autoři známí dnes díky několika málo slavným skladbám a k poslechu vybíráme díla méně známá. Tak například zazní jednoaktová opera Slavnost v době moru od Cézara Kjuje, Klavírní koncert Nikolaje Rimského Korsakova, Borodinova raná violoncellová sonáta, Balakirevův Oktet c moll. Nebudou chybět ani slavné Musorgského Obrázky z výstavy; ty ovšem uslyšíme v neotřelé instrumentaci pro dechový soubor, jak zazněla na festivalu Smetanova Litomyšl v roce 2020.

Spustit audio