Max Brod: Nevěsta Karla Sabiny. Příběh konfidenta rakouské policie s Aloisem Švehlíkem v hlavní roli

24. srpen 2024

Karel Sabina se do české historie navždy zapsal jako libretista Prodané nevěsty, ale zároveň se jeho jméno stalo symbolem zrady. Jaký byl vlastně muž, který nejprve jako vlastenec trpěl mnoho let ve vězení a po propuštění spolupracoval jako konfident s policií? Podobné otázky si kladl spisovatel Max Brod ve svém románu Prodaná nevěsta: dobrodružný román ze života libretisty Karla Sabiny (1962). Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Zdeněk Hedbávný
Osoby a obsazení: Vypravěč (Jaroslav Vlach), Karel Sabina (Alois Švehlík), František Javůrek (Oldřich Vízner), František Javůrek – chlapec (Václav Jílek), Grégr (Zdeněk Hruška), Neruda (Svatopluk Schuller), Barák (Petr Gelnar), Eleonora (Denisa Nová), Pán (Jiří Bruder), Druhý pán, druhý divák (Gaston Šubert), Třetí pán, třetí divák (Petr Bednář), Mladík (Vladimír Senič), Dívka (Jana Infeldová), Strážník (Daniel Rous), Soudce, kočí, jiný kočí (Martin Písařík) a Vrátný, první divák (Milan Schejbal)
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Milan Schejbal
Natočeno: 2001

Max Brod je u nás znám zejména jako propagátor díla Franze Kafky, Jaroslava Haška a Leoše Janáčka. Zvláště jeho zásluhy o zprostředkování Janáčkova hudebního génia světu jsou nepřehlédnutelné. Byl překladatelem libret jeho oper do němčiny a také autorem první významné Janáčkovy monografie. Klíčové je samozřejmě i Brodovo působení v roli prvního editora a popularizátora díla jeho osobního přítele Franze Kafky.

Méně známá je u nás Brodova vlastní literární tvorba, přestože do svých dvaceti pěti let stačil vydat sbírku veršů a román. Jeho historický román Rëubeni, kníže židovské dokonce dostal v roce 1930 československou státní cenu. V psaní a editorské a kritické činnosti pokračoval i po svém odjezdu do vynuceného exilu v roce 1939. Působil v Palestině a později v již v nově založeném státě Izrael, kde spojil svoje působení s divadlem Habimah.

České a hudební vlivy poznamenaly i jeho pozdní literární tvorbu. Brodův celoživotní zájem o dílo Bedřicha Smetany ho přivedl i k zájmu o rozporuplnou postavu libretisty Prodané nevěsty Karla Sabiny. Ve svém románě Prodaná nevěsta: dobrodružný román ze života libretisty Karla Sabiny vynalézavě propojil děj libreta české národní opery s událostmi Sabinova života a jeho zradu nahlíží s pochopením jako zakolísání muže zkroušeného dlouholetým vězněním a materiální bídou.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.