Materiál na novou desku Pražského výběru je po kupě. Ale je to každý pes jiná ves, přiznává Michael Kocáb

30. červen 2022

Michael Kocáb je hudebník – zpěvák, textař, klávesista a skladatel, ale také někdejší politik. V současné době přemýšlí nad tvorbou dvou dokumentů a jedné desky, ale také nad prezidentskou kandidaturou. Definitivně se prý rozhodne v čase prázdnin. Jak ve Vizitce řekl Ondřeji Cihlářovi, vhodného kandidáta prozatím kolem sebe nevidí. Repríza z 31. května 2022.

Frank Zappa a Michael Kocáb

Nový materiál kapely Pražský výběr je po kupě, jak ale říká jeho zakladatel, zpěvák a skladatel Michael Kocáb, písně jsou každý pes jiná ves. „Když se shodneme, že nám nevadí, že každá skladba zní jinak, desku vydáme,“ řekl ve Vizitce Michael Kocáb na adresu skupinové diskografie, kam poslední položka ve staré sestavě přibyla v roce 1997. Zcela jistě by ovšem mělo vyjít druhé album jeho mezinárodního projektu Aftershocks, přičemž vltavský host přiznal, že by do jedné písně dal rád vokál Ozzy Osbournea.

Dokument s historkami, které nikdo nezná

Michael Kocáb má ale i filmařské plány, dvaatřicet let po hraném dokumentu Pražákům, těm je tu hej by rád natočil nový „výběrový“ dokument, do kterého by mimo jiné zapracoval i méně známé historky.

Jednu z nich – tu o americkém koncertu Pražského výběru pro režimem utlačované Kubánce, který byl včetně proslovů světových státníků přenášen do kubánských domovů pomocí signálu z letadla CIA – v rozhovoru převyprávěl. Plánovaný dokument nevnímá jako pomník sobě a spoluhráčům, chtěl by ho natočit jako vizitku Pražského výběru pro další generace. „Bude v něm málo skladeb, zato budou celé. Do písní bych pak rád vetknul běh dějin a proložil bych to vtipy a příběhy,“ předestírá svůj plán. Světlo světa by měl v budoucnu spatřit ještě dokument věnovaný sametové revoluci. Předlohou by Kocábovi byla jeho tři roky stará kniha Vabank, dále dvacet hodin záznamů hovorů Václava Havla a archivní záběry České televize. „Chtěl bych to natočit tak, aby lidi pochopili a nezpochybňovali, že za pád totality můžeme my sami, nikoliv běh dějin,“ konstatuje.

Michael Kocáb

V současné době je v kinech k vidění záznam velkého koncertu v O2 aréně, který Pražský výběr odehrál k 40. výročí svého vzniku. Na pódium si pozval řadu hostů, dění v hale doprovodily vizuální efekty a o neotřelé aranže skladeb se postaral americký dirigent Českého národního symfonického orchestru Steven Mercurio. Koncert do podoby hudebního dokumentu zvaného Symphony Bizzare sestříhal sám Kocáb. O Mercuriovi, žákovi Leonarda Bernsteina, spolupracovníkovi pěvce Bocelliho nebo Stinga, mluví Kocáb jako o hvězdě. „Když byl Pražský výběr orchestrem osloven ke spolupráci, nešlo to odmítnout. Bylo by to nepokorné, taková spolupráce zároveň přináší nové možnosti, jak slyšet vlastní hudbu. Steven ji zaranžoval krásně, navíc s námi začal jezdit jako kytarista na kšefty. Jak kluk chtěl být rockovou hvězdou, teď tu možnost má.“

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.