Martin Františák: Tvůj děda. Černá groteska z jedné docela obyčejné domácnosti

11. leden 2022

Možná má každá rodina nějakého kostlivce ve skříni. Tato rozhodně ano! Norbert Lichý, Kateřina Krejčí, Markéta Haroková, Lukáš Melník nebo Dana Fialková v černohumorné studii jedné docela obyčejné domácnosti. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Norbert Lichý, Kateřina Krejčí, Markéta Haroková, Lukáš Melník, Dana Fialková, Miroslav Kudela
Zvuková spolupráce: Hana Kovalová
Režie: Martin Františák
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 2009

Domov, rodinná pospolitost, hledání sebe sama a vlastních kořenů – to jsou témata, kterými se Martin Františák zabývá jako autor i jako režisér. Staví posluchače do role pozorovatelů vlastních životů, stačí jen vymodelovat morbidní rodinku, které jsme schopni se smát s potlačovaným vědomím, že se smějeme sami sobě. Všichni aktéři Františákovy grotesky na něco čekají. Co prožili, nestálo za moc, a co je čeká, nevypadá o mnoho lépe. A ani v samém závěru si posluchač nemůže být jist, zda ono beckettovské čekání mělo nějaký výsledek.

Martin Františák se narodil se v roce 1974 ve Valašském Meziříčí. Od dob středoškolských studií na tamním Gymnáziu Františka Palackého je členem indie-punkrockových kapel Hilda Sutherskillová a Nic složitýho. Na Divadelní fakultě brněnské JAMU studoval nejdříve dramatickou výchovu a následně činoherní režii. Zde se také seznámil s řadou osobností, které se ukázaly pro jeho další dráhu klíčové: Alexejem Pernicou, Arnoštem Goldflamem, Zojou Mikotovou, Pavlem Švandu a dalšími.

Jako dramatik debutoval hrou Doma napsanou pro amatérský Divadelní soubor Jana Honsy v Karolince. Hru pak na velké scéně uvedlo pražské Národní divadlo, stejně jako později jeho druhou hru Karla. Zatím poslední hru Havel v zemi čeledínů napsal Františák pro Národní divadlo Brno. Je také častým autorem dramatizací a výrazných úprav jiných dramatických děl.  

Čtěte také

V letech 2005–2007 byl uměleckým šéfem divadla Polárka, které si za jeho působení vysloužilo nominaci na titul „divadlo roku“. V letech 2007–2013 působil jako umělecký šéf ostravského Divadla Petra Bezruče. V letech 2013–2018 vedl činohru brněnského Národního divadla. Od roku 2019 je uměleckým šéfem Švandova divadla v Praze.

Jako režisér má dnes na svém kontě na šest desítek divadelních inscenací. Opakovaně spolupracoval s profesionálními divadly po celé České republice: s Divadlem na Vinohradech, Divadlem v Dlouhé, Klicperovým divadlem Hradec Králové, Jihočeským divadlem České Budějovice, Městským divadlem Zlín nebo Slováckým divadlem Uherské Hradiště. Za inscenaci Brémská svoboda v Městském divadle Kladno obdržel Cenu Josefa Balvína, několikrát byly jeho inscenace v Divadelních novinách vyhlášeny Sukcesem měsíce. Režíroval také známý televizní cyklus Česko jedna báseň.

V rozhlase debutoval právě textem Tvůj děda, následovaly hry Dva chlapi za město, Průtrž (ta zvítězila v soutěži k 80 výročí založení Českého rozhlasu), Nejasné nebe a Druhé klíče. Je autorem rozhlasové úpravy hry Jana Balabána a Petra Motýla Bezruč?!, kterou také sám režíroval.

Hra Martina Františáka Tvůj děda byla natočena v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 2009 v autorské režii a za zvukové spolupráce Hany Kovalové. V hlavních rolích uslyšíme Norberta Lichého, Kateřinu Krejčí, Markétu Harokovou, Lukáše Melníka, dále pak Danu Fialkovou a Miroslava Kudelu.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Martin Velíšek
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.