Švandovo divadlo zahajuje novou éru. Umělecky ho povede Martin Františák

22. leden 2019

Novým uměleckým šéfem Švandova divadla se od ledna 2019 stal režisér Martin Františák. V téže funkci působil i v ostravském Divadle Petra Bezruče nebo v činohře Národního divadla Brno. Ve Švandově divadle střídá Doda Gombára.

Podle Martina Františáka je umělecký šéf v divadle proto, aby se staral o hru a aby radost ze hry přenášel i na diváky. Ke spolupráci plánuje přizvat výrazné režijní osobnosti, kterými jsou David Jařab, Jiří Pokorný nebo Jan Antonín Pitínský, ale také režiséry z mladší generace, jako je Anna Klimešová nebo Jan Holec.

Martin Františák

„Proces tvorby může být někdy razantní, někdy naopak kontemplativní, jindy zase eruptivní, takže těch přídavných jmen, které by bylo možné použít, je mnoho. Jednotlivé režisérské osobnosti všech genercí přináší všechny tyto různé přístupy. Pokud se má soubor občerstvovat a emancipovat, tak by měl tyto různé přístupy zažívat, měl by se s nimi konfrontovat. Tak kupříkladu přístup Jana Holce mě zajímá především ve vztahu k jeho vnímání jevištního obrazu. A u Jany Klimešové mě zase baví divadelní hravost," říká Martin Františák.

Herecký soubor rozšíří Filip Březina, Jan Grundman a Anna Stropnická. S divadlem bude spolupracovat i herec Miroslav Hanuš, známý z Divadla v Dlouhé.

Spisovatelka Kateřina Tučková

Martin Františák chce pokračovat v uvádění současné české dramatiky. Spisovatelka Kateřina Tučková píše pro Švandovo divadlo původní české drama zachycující život a osobnost „skutečného hrdiny“ Sira Nicholase Wintona.

Ibsenův Nepřítel lidu v podání Lachende Bestien jako divoká ekoteroristická jízda

Nepřítel lidu

Je hra Nepřítel lidu Henrika Ibsena stále aktuální? Téměř v každé divadelní recenzi se objevuje kladná odpověď na tuto otázku. Ale divadelní soubor Lachende Bestien v čele s režisérem Michalem Hábou se nad touto skutečností pozastavuje a ptá se: co to vlastně vypovídá o našem světě?

„Jedním z témat, do kterého v příští sezoně vstoupíme, bude krize humanity. Mám pocit, že ze světa se ztrácí etika a brutalita sílí. Rozhodli jsme se proto vrátit k příběhu Sira Wintona, kterého se ještě nikdo nedotkl v základu jeho osobnosti. Fascinuje mě, že ve světě zasaženém válkou se našel jeden člověk, který se rozhodl něco pozitivně změnit, a nakonec to i změnil. A proto jsem rád, že se jeho příběhu ujme Kateřina Tučková a na jeho základě vytvoří novou divadelní hru," dodává Martin Františák.

Přímo pro Švandovo divadlo napíše novou hru i oceňovaná irská autorka Marina Carr, jejíž hry pravidelně plní divadla londýnského West Endu.

Spustit audio