Marie Kubátová: Jak přišla basa do nebe. Báchorka na motivy krkonošských poudaček a písní

9. červenec 2023

Od krkonošské chalupy, přes síň svící ovládanou Smrtí do pekla a nakonec až do ráje vede cesta basisty Tuláčka, klarinetisty Józy, jeho milé Anči a báby Dontouky na útěku před finanční stráží – krancáky. Muzikanti si totiž přivydělávají pašováním cukru a pokusem o jejich lapení začíná příběh rozhlasové báchorky spisovatelky, dramatičky, ale také farmaceutky Marie Kubátové. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Tuláček (Stanislav Neumann), Józa (Vladimír Brabec), Anče (Luba Skořepová), Dontouka (Jaroslava Vacková), Smrt (Julie Charvátová), Pekelný pan rada (Oldřich Musil), Franc (František Filipovský), Marbuel (Vladimír Řepa), Anciáš (Otto Motyčka), Svatý Petr (Antonín Zíb), Muzikantská duše (František Kovářík), krancák (Václav Trégl), krancák (Rudolf Široký), Inspektor (Vladimír Majer), Anděl (Lída Otáhalová), Muzikantská duše (Josef Fryč), Zub (Josef Vošalík), Hlas tkalcovské duše (Artuš Kalous) a další
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Hudba: Vilém Prokop Mlejnek
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: 1956

Kdybych měla říci, kdo je autorem pohádky o base v nebi, musela bych se rozhlédnout po horách, hledat větu po větě, písničku po písničce mezi těmi, u nichž jsem, když ne rodem, alespoň srdcem doma.
Marie Kubátová

O krkonošskou lidovou kulturu se Marie Kubátová začala zajímat pod vlivem své matky Amálie Kutinové, autorky řady románů pro děti a sběratelky lidových písní. Hra Jak přišla basa do nebe vznikala v péči dramaturgyně Venduly Strejčkové původně pro rozhlas. To konvenovalo přání Marie Kubátové, aby se se hrou mohlo seznámit co největšího množství posluchačů přímo v Krkonoších. Strejčková byla ale zároveň lektorkou pražského Divadla S. K. Neumanna. Text se tak dočkal divadelní verze v úspěšné inscenaci Václava Lohniského. Premiéry rozhlasové a divadelní inscenace se konaly ve stejný den 26. 12. 1956.

autor: Jaroslava Strejčková
Spustit audio

Související