Lubenica: Balkán French Made

4. srpen 2016

Seznamte se s kapelou Lubenica a jejím posledním albem Game Rover. Pojďte se zakousnout do melounu, plného šťavnatých melodií z Makedonie, Řecka, Albánie, Bulharska, Rumunska a třeba i Ukrajiny.

Průvodcem po hudbě skupiny Lubenica bude hráč na bicí nástroje Jérémie Abboud. Říká: "Skládáme vlastní hudbu i upravujeme tradiční písně. Do svých aranží vkládáme každý svou vlastní hudební zkušenosti a výsledkem, v němž často nepoznáte původní předlohu, je něco jako splynutí."

Muzikanti, sdružení v kapele Lubenica, se poznali na konzervatoři ve Štrasburku a někteří se také potkávali na Hudební akademii v Basileji. Kapelu založili perskusista Jérémie s flétnistkami Adelinou a Clarou. Jérémie Abboud pobýval vedle Balkánu a Čech také v Africe a v latinské Americe, kde studoval kubánské a portorikánské rytmy. Působí i v kapelách Mura Peringa a Babanu. Adeline Dillenseger hraje též na akordeon a spolupracuje s loutkovými i dalšími divadelními projekty. Clara Weil miluje ze všeho nejvíc hudbu cikánskou, která propojuje její zájem o Balkán a Středomoří. Hraje i v několika švýcarských kapelách. Později se ke kapele Lubeniča přidali Jean a Fillip. Hudební zkušenost basisty a rapera Fillipa Klawittera zahrnují klasickou hudbu, rock, punk i jazz. V roce 2011 založil vlastní Quartet Lines s převážně jazzrockovým zaměřením. Kytarista a saxofonista polského původu Jean Baptiste Juszczak hrál také v jazzrockových kapelách včetně Quartet Lines a v orchestru Lubeniča je hlavním skladatelem. Napsal třeba titulní skladbu z alba Game Rover.



Pořad je reprízou z 3. března.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio