Lorca, Buñuel, Dalí. Vltava chystá rozhlasovou hru o přátelství trojice velikánů španělského umění

1. říjen 2024

Jejich myšlení formovalo ve stejnou dobu jedno a totéž místo. Jak vypadalo přátelství geniálního básníka Federica Garcíi Lorcy, filmaře Luise Buñuela a malíře Salvadora Dalího? V čem se svým osobnostním nastavením a uměleckým přístupem potkávali, v čem si odporovali? Odpověď hledá rozhlasová hra Kristýny Májové nazvaná Duende. Už dnes si ji můžete poslechnout na Vltavě.

Je tam homosexualita Lorcy a to, jak k tomu přistupuje Dalí a Buñuel, jak se tvoří vnitřní uvolnění nejen k názorům a k sexualitě, ale vůbec ke společnosti a ke světu v katolickém prostředí Španělska,“ popisuje režisér Aleš Vrzák svobodomyslná 20. léta minulého století na univerzitní koleji, kde se osudy všech tří umělců provázaly. A volnost dostali i herci - Mark Kristián Hochman, Vojtěch Vondráček a Kryštof Krhovják, který vzpomíná: „Já pro rozhlas dělám poměrně už dlouhá léta, ale tohle je poprvé, kdy ve chvíli, kdy postavy leží, tak my ležíme, když jí, tak jíme… Celé natáčení je přizpůsobené tomu, že opravdu ty věci děláme. Člověk se do toho lépe dostane a je to, jako kdybyste natáčeli film.“

Spustit audio

Související

  • Večerní drama

    České i zahraniční hry současných autorů i současného zvuku.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.