Letní festivaly a rozhlas

17. červen 2008

Léto nabízí řadu festivalů klasické hudby, jejichž kvalitu i zájem publika už vesměs prověřila minulá léta. Je proto potěšitelné, že na většině z nich se podílí i Český rozhlas, což znamená pro posluchače nejen podrobné zpravodajství, ale především přenosy a záznamy vybraných koncertů.

Například na letošní jubilejní padesáté Smetanově Litomyšli (18. 6.-5. 7.) bude rozhlasu patřit 28. červen, kdy se v rámci Dne Českého rozhlasu budou vysílat živé vstupy a v podvečer Smetanova zazní Má vlast (Česká filharmonie, dirigent Libor Pešek). Český rozhlas natočí i další festivalové koncerty. Událostí letošního ročníku bude premiéra oratoria Sylvie Bodorové Mojžíš, kterou představí Symfonický orchestr FOK, Pražský filharmonický sbor a Kühnův dětský sbor pod taktovkou Tomáše Hanuse.

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov (18. 7.-23. 8.) připravil téměř tři desítky komorních koncertů, recitálů i představení v zámeckém barokním divadle. Součástí programu jsou i jiné žánry - jazz, folk či folklor. Novinkou 17. ročníku je série představení Verdiho opery Síla osudu na otáčivém hledišti. Kromě premiéry 18. 7., která festival odstartuje, se uskuteční pět repríz. Ve dvou obsazeních se představí hvězdy Metropolitní opery a jiných významných operních domů. V zámeckém Maškarním sále proběhnou komorní koncerty a recitály (například 19. 7. Filharmonického komorního orchestru s dirigentem Kerry Strattonem).

Český Krumlov

Debutantem mezi festivaly je Dvořákova Praha (16. 8.-4. 9.) rovněž s partnerskou účastí Českého rozhlasu. Dramaturgickou dominantu - ale zdaleka ne jedinou programovou položku - tvoří hudba Antonína Dvořáka. Festival je programově pojat jako defilé špičkových interpretů, dirigentů a orchestrů, od nichž pořadatelé očekávají "hlubší pohled na Dvořákovu hudbu, nové možnosti interpretace a inovační přístupy." V pražském Rudolfinu se vystřídá na patnácti koncertech výběr hudebních těles i sólistů zvučných jmen: Česká filharmonie s s dirigentem Ionem Marinem, Královský filharmonický orchestr Londýn, violoncellista Jiří Bárta, pianisté Ivan Moravec či Nikolaj Luganski, houslistka Isabelle Faustová a další.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.