Lámat si hlavu nad vlnami země, pastelkami i tím, co se dotýká nebe

27. listopad 2023

Rachel Mikos svůj výzkum na FF UK věnovala analýze mongolských hádanek. Dnes působí i jako odborná asistentka na Semináři mongolských, korejských a vietnamských studií na FF MU. Religionista Jan A. Kozák z Ústavu filosofie a religionistiky FF UK se k hádankám dostal při bádání na poli staroseverských mytologií. Václav Peca, který se zabývá matematikou a pedagogikou, popisuje charakter legendární šifrovací hry TMOU.

smazat	Jan A. Kozák, Václav Peca a Rachel Mikos v ArtCafé
Šifrovací hra Tmou

Máte chuť hádat? Kniha hlavolamů od Miloše obsahuje logické úkoly, hlavolamy, šifry a skládanky z papíru. 1. prosince začíná internetová adventní šifrovačka pro jednotlivce a týmy: Vánoční Tápání. Šifrovací adventní kalendář pro děti a rodiče, který lze stáhnout a vytisknout, vytvořila Cryptomania.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.