Jak vzdělávat malé digitální domorodce? Mlčet, ptát se, vzít do hry kód i papír

31. srpen 2022

Při objevování příležitostí a nástrah přicházejících s rozvojem digitálních technologií asistují ve školách, knihovnách i rodinách roboti William a Meriwether, Netvor nebo kouzelník. Vzdělávací aktivity z těchto sfér popisuje Eva Nečasová, designérka a zakladatelka iniciativy AI dětem. Svoji zkušenost přináší i student Josef Kahoun, spoluautor počítačové hry Codeventure. David Kudrna ze vzdělávacího oddělení NÚKIBu přináší tipy, jak nezamrznout v oblasti kyberbezpečnosti.

Hosté ArtCafé zleva: David Kudrna, Eva Nečasová, Josef Kahoun

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) připravuje Festival bezpečného internetu, bude probíhat od 1. do 31. října 2022. Tvůrčí cestu k technologiím otevírá MakerFaire, festival těch, co tvoří, vynalézají a kutí. V Praze se MakerFaire uskuteční 17. a 18. září 2022 –⁠ a bude na něm mimo jiné probíhat i testování hry Codeventure.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.