Lafcadio Hearn: Nářek. Bílá fena, která léta hlídá u brány domu, každou noc děsivě vyje

27. srpen 2022

Její nářek probouzí v lidech strach. Přemítání nad psími smysly a jejich povahou z knihy Hora lebek – Japonsko plné duchů. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Připravil: Dominik Mačas
Překlad: Roman Tadič
Účinkuje: Ivan Řezáč
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2022

Milovník a obdivovatel starého Japonska Lafcadio Hearn během svého pobytu v zemi vycházejícího slunce řadu let sbíral a zapisoval tajemné a strašidelné lidové příběhy, které pak soustředil do několika knih. Přízračná atmosféra těchto vyprávění pohybujících se na pomezí reality a někdy až hororové fikce si získala popularitu na celém světě. Hearnovy knihy (a nejen jeho nejslavnější Kwaidan) jsou dobře známé i českým čtenářům. První překlady vyšly u nás už v roce 1911.

Do vltavské Povídky tentokrát vybíráme ukázku ze sbírky Hearnových próz a úvah Hora lebek – Japonsko plné duchů, kterou přeložil Roman Tadič. V povídce Nářek je ústřední postavou bílá fena, která léta hlídá u brány domu. Každou noc děsivě vyje a její nářek probouzí v lidech strach. Hearn se zamýšlí nad psími smysly a jejich povahou a zvýšenou citlivostí pro to, co zůstává lidským očím skryto.

Čtěte také

Lafcadio Hearn (1850–1904) byl novinář a spisovatel řecko-irského původu. Do Japonska se dostal víceméně náhodou jako korespondent jednoho amerického deníku ve druhé polovině 19. století. Zemi vycházejícího slunce si oblíbil natolik, že se tu dokonce oženil, nechal se adoptovat samurajskou rodinou své manželky a přijal japonské jméno Jakumo Koizumi.

Spustit audio

Související