Kuchařské knihy jsou plné příběhů. Je tam i ten váš?

28. duben 2025

Petra Kubíčková stojí za knihou O umění kuchařském: kuchařské tisky ve fondu Vědecké knihovny v Olomouci (VKOL, 2024). Martin Franc napsal knihu Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945–1970 (Academia, 2025), kde mimo jiné popisuje vývoj kuchařských knih i propojení stravy a moci. Oba ukazují, že kuchařské umění a recepty jsou součástí kultury, již si lidé předávají z generace na generaci i napříč staletími.

V letech 1969 a 1970 u nás byl obrovský boom vydávání kuchařek.
Martin Franc

Absence konkrétních hmotnostních nebo objemových jednotek se v kuchařských knihách objevuje až do 19. století.
Petra Kubíčková

Poslouchejte od pondělí do pátku od 17.02 živě na Vltavě nebo ze záznamu na našem webu, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

Chcete nám něco vzkázat?
Své komentáře nebo tipy posílejte na FB ArtCafé nebo na e-mail: artcafe@rozhlas.cz

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat