Kuchařské knihy jsou plné příběhů. Je tam i ten váš?

28. duben 2025

Petra Kubíčková stojí za knihou O umění kuchařském: kuchařské tisky ve fondu Vědecké knihovny v Olomouci (VKOL, 2024). Martin Franc napsal knihu Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945–1970 (Academia, 2025), kde mimo jiné popisuje vývoj kuchařských knih i propojení stravy a moci. Oba ukazují, že kuchařské umění a recepty jsou součástí kultury, již si lidé předávají z generace na generaci i napříč staletími.

V letech 1969 a 1970 u nás byl obrovský boom vydávání kuchařek.
Martin Franc

Absence konkrétních hmotnostních nebo objemových jednotek se v kuchařských knihách objevuje až do 19. století.
Petra Kubíčková

Poslouchejte od pondělí do pátku od 17.02 živě na Vltavě nebo ze záznamu na našem webu, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

Chcete nám něco vzkázat?
Své komentáře nebo tipy posílejte na FB ArtCafé nebo na e-mail: artcafe@rozhlas.cz

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

    Jan Rosák, moderátor

    slovo_nad_zlato.jpg

    Slovo nad zlato

    Koupit

    Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.