Kuchařské knihy jsou plné příběhů. Je tam i ten váš?
Petra Kubíčková stojí za knihou O umění kuchařském: kuchařské tisky ve fondu Vědecké knihovny v Olomouci (VKOL, 2024). Martin Franc napsal knihu Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945–1970 (Academia, 2025), kde mimo jiné popisuje vývoj kuchařských knih i propojení stravy a moci. Oba ukazují, že kuchařské umění a recepty jsou součástí kultury, již si lidé předávají z generace na generaci i napříč staletími.
V letech 1969 a 1970 u nás byl obrovský boom vydávání kuchařek.
Martin Franc
Absence konkrétních hmotnostních nebo objemových jednotek se v kuchařských knihách objevuje až do 19. století.
Petra Kubíčková
Poslouchejte od pondělí do pátku od 17.02 živě na Vltavě nebo ze záznamu na našem webu, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.
Chcete nám něco vzkázat?
Své komentáře nebo tipy posílejte na FB ArtCafé nebo na e-mail: artcafe@rozhlas.cz
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
-
Eli Beneš: Nepatrná ztráta osamělosti. Oceňovaný debut současného českého spisovatele
-
Deník zloděje. Autobiografický příběh padlého anděla Jeana Geneta
-
Peter Karvaš: Sedm svědků. Detektivka ve hvězdném obsazení otevírá otázky po občanské odpovědnosti
-
Molière: Misantrop. Komedie o tom, jak je těžké mít rád lidi
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.