Kuchařské knihy jsou plné příběhů. Je tam i ten váš?
Petra Kubíčková stojí za knihou O umění kuchařském: kuchařské tisky ve fondu Vědecké knihovny v Olomouci (VKOL, 2024). Martin Franc napsal knihu Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945–1970 (Academia, 2025), kde mimo jiné popisuje vývoj kuchařských knih i propojení stravy a moci. Oba ukazují, že kuchařské umění a recepty jsou součástí kultury, již si lidé předávají z generace na generaci i napříč staletími.
V letech 1969 a 1970 u nás byl obrovský boom vydávání kuchařek.
Martin Franc
Absence konkrétních hmotnostních nebo objemových jednotek se v kuchařských knihách objevuje až do 19. století.
Petra Kubíčková
Poslouchejte od pondělí do pátku od 17.02 živě na Vltavě nebo ze záznamu na našem webu, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.
Chcete nám něco vzkázat?
Své komentáře nebo tipy posílejte na FB ArtCafé nebo na e-mail: artcafe@rozhlas.cz
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
-
Miroslav Stoniš: Sněhurka z vesmíru. Josef Somr jako spisovatel, kterému kariéru naruší mimozemšťani
-
Stefan Zweig: Josef Fouché. Portrét jednoho bezpáteřního politika
-
Iva Pekárková: S orlem na zádech. Mimořádně silné příběhy novodobých otrokářů a jejich obětí
-
V. Dyk, E. F. Burian: Krysař. Baladický příběh o tajemných schopnostech, zrazené lásce a pomstě
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.