Krásná neznámá. Film o výtvarníkovi Vladimíru Suchánkovi je plastickým portrétem významného umělce i připomínkou jeho doby

8. únor 2023

Režisér Martin Suchánek dosud pokládal každý ze svých snímků za nejtěžší. Nakonec poznal, že skutečně nejtěžší je natáčet o někom tak blízkém, jako je táta. Na filmu Vladimír Suchánek – Krásná neznámá pracoval čtrnáct let a dokončil ho k malířově nedožité devadesátce. 

„Největší problém byl v tom, že jsem ke všem motivům, dokumentům a záběrům měl velmi osobní vztah. Pro mě tak měly úplně jiný význam než pro takzvaně cizího člověka. A já jsem ten film nedělal pro sebe, ale pro diváka, a chci, aby si ho užil a rozuměl mu,“ zpovídá se režisér. Z množství dat týkajících se života a díla svého otce se snažil vybrat ty podstatné, a zabalil je do osobního komentáře a pečlivě vybrané hudby. Však byl taky Vladimír Suchánek vášnivým muzikantem. Začátkem sedmdesátých let minulého století založil kapelu Grafičanka, se kterou hrál často například na vernisážích či oslavách jubileí významných umělců. Nechyběly pochopitelně ani samostatné koncerty, během kterých band rozdával radost a napájel posluchače energií. Některé nahrávky Grafičanky zazní i ve filmu, a režisér je doplnil výtvarníkovým oblíbeným klarinetem i komorní hudbou s tímto nástrojem. Nápomocni mu byli profesor Jiří Hlaváč a klarinetistka Anna Paulová.

Martin Suchánek

Jak se, díky práci na filmu, změnil pohled Martina Suchánka na dílo jeho otce? „Byl jsem ohromen, kolik toho táta udělal, jak byl pracovitý. Ale asi nejvíc mě fascinovalo poznání toho procesu, kde jeho vývoj začínal a kde skončil. Současně jsem objevoval, co ve které době musel prožívat. Tátovy grafiky totiž vypovídají o tom, v čem žil a jak žil, jenom to není vždycky úplně přesně formulované. I o tom ve filmu mluvím, vysvětluje Martin Suchánek, autor dokumentu nazvaného Vladimír Suchánek – Krásná neznámá. Mimochodem – ona Krásná neznámá je jedna z nádherných litografií Suchánka – otce. A říká nám, že nemusí být vždycky všechno poznané nebo vysvětlené. A nevadí to. 

Film je po odvysílání na ČT art k vidění na i-vysílání České televize. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.