Koncert bez hranic: Bloumání s Habrovkou tentokrát s kapelami Kucharski a něco něco

10. říjen 2021

Druhé koncertní Bloumání s Habrovkou bude ve znamení relativně nových domácích jmen. Obě formace na Habrovce představily materiál ze svých nových alb.

Kucharski se v květnu 2019 uvedli svým debutovým albem Láska, co bezhlavě bolí, na kterou letos navázala deska Beze jména. Vedle zpěváka s nezaměnitelným hlasem Václava Bartoše tvoří sestavu kapely kytarista Vladimír Dudek a basista Adam Kotrba, kteří společně s Bartošem hrávali také ve skupině Fru Fru, a dále o generaci mladší hráč na klávesové nástroje Vít Košíček a bubeník Vítězslav Patočka, oba známí z kapely Disconnexion. Hudebně Kucharski plují na delikátní směsici popu, rocku, novovlnných nebo psychedelických vlivů.

Formaci něco něco tvoří zpěvačka a textařka Alžběta Trusinová a skladatel, multiinstrumentalista a producent Tomáš Tkáč. Alžběta je důležitou postavou trojice Neřvi mi do ucha, která vydala dvě pozoruhodné řadové desky na pomezí přímočarého popu a melancholického darkwave. Producentem druhé kolekce brněnského sdružení byl právě Tomáš Tkáč. Ten je znám především jako důležitá součást mírně zachmuřených Pris, a také díky své sólové tvorbě.

Dvojice doplněná o bubeníka Václav Šafka představila publiku na Habrovce vedle písní z debutového alba Začíná také materiál ze své druhé desky Útržky, která vyšla hned týden po jejich vystoupení na pražském festivalu. Na rozdíl od svých primárních kapel Neřvi mi do ucha a Pris se duo rozhodlo jít s projektem něco něco cestou energičtějších, přímočařejších indie popových písniček.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.