Festival Habrovka chce pořád překvapovat. Bloumejte po Habrovce s námi, zvou organizátoři

19. srpen 2021

Pocit pikniku, vesnice ve městě, pestrý program, který se nepřekrývá a nabízí známé vedle neznámých jmen. Hudební a divadelní festival Habrovka se letos koná od 20. do 21. 8. 2021.

Na Habrovce letos vystoupí gruzínský sbor Haeri, Eliška Sýkorová & AN-NA, TokDat, kapely Kucharski, něco něco a další. Český rozhlas natáčí kompletní program druhého dne festivalu – záznamy koncertů si můžete poslechnout v říjnu v rámci vltavského pořadu Koncert bez hranic.

Jak se festival za téměř dvě desítky let proměňoval? Jaké jsou jeho dramaturgické linky a čím to je, že je na mapě kulturního pražského léta stále oblíbenou akcí? Do sledování příběhu Habrovky jsme se v ArtCafé pustili se spoluzakladatelem festivalu Lukášem Teklým a aktuální ředitelkou akce Dominikou Prokopovou, která koordinačně a dramaturgicky Habrovku připravuje posledních 6 let. Pro festival je charakteristické místo, kde se celou dobu odehrává a které svým geniem loci určuje charakter festivalu. Habrovka je pevně spjata s areálem kolem kostela sv. Františka z Assisi na Praze 4 v Krči.

Je to zvláštní kus vesnice ve městě – to je něco, co v městském životě hledáme.
Dominika Prokopová

Dominika Prokopová, Marta Hermannová, Lukáš Teklý v ArtCafé

Oba organizátoři taky zdůrazňují, že důležitou roli v přípravách akce mají dobrovolníci, kteří přirozeně rozšiřují základnu festivalu. „Na každém ročníku je 60 až 100 dobrovolníků, kteří se taky obměňují. I když začnou pomáhat třeba u grilu, snažíme se je maximálně poznat a zapojit postupně třeba do produkce kapel, divadla. Mají možnost se učit, realizovat,“ popisuje Lukáš Teklý.

Dlouhodobě propojujeme divadlo a muziku a hlavně lidi.
Lukáš Teklý

Návštěvnickou základnu organizátoři za 19 let fungování dobře znají, přesto se snaží hledat v programu prostor pro nová překvapení. S termínem headliner nepracují, spíše jim jde o široké spektrum inspirativního programu. I proto je jejich divácká základna tak široká – od dětí až po seniory.

Festival HABROVKA | Dívčí folklórní soubor Lada před koncertem v kostele sv. Františka z Assisi

Dlouhodobě je pro festival typická také spolupráce s různými neziskovými organizacemi. Za svoji dobu trvání mají zkušenosti například s Novou školou o. p. s., Elpidou nebo třeba Amnesty International. „Snažíme se festival šířit do dalších bublin,“ zdůrazňuje Dominika Prokopová, která na Habrovku přinesla mimo jiné téma užší spolupráce s DAMU. „Chtěla jsem, aby klauzurní představení nezůstávala jen ve škole. Studenti mohou pro Habrovku něco vytvořit na míru a jejich dílo tak může žít dál. Myšlenkou bylo vytvořit takový start-up,“ popisuje ředitelka festivalu a dodává, že tento typ spolupráce plánuje udržet v programu Habrovky i nadále.

Festival HABROVKA | Dlouhý, Široký a Bystrozraký souboru vi.TVOR

Letos vyzvala tvůrce Martu Hermannovou a Matyáše Míku z Katedry alternativního divadla pražské DAMU, aby vytvořili inscenaci na téma společenských her, což je také letošní téma festivalu. Představení s názvem Nebezpečí přetečení se bude hrát 20. a 21. srpna a dále bude k vidění v příští sezoně v divadle DISK.

Pořad připravila: Jitka Kostelníková
Hudbu vybrala: Eliška Vidomus
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.