Koncert bez hranic: Ozvěny Respect Festivalu a Bloumání s Habrovkou poprvé

3. říjen 2021

Prostřednictvím záznamů koncertů britské zpěvačky s indickými kořeny Susheely Raman a českého dua Polansky vs Langman se ohlédneme za letošními ročníky dvou pražských hudebních přehlídek – Respect Festivalu a Festivalu Habrovka.

Susheela Raman se narodila jihoindickým rodičům v Londýně a vyrůstala v Austrálii. V roce 1997 se do Londýna vrátila, kde záhy našla spřízněnou duši, nejen svého hudebního, ale také životního partnera, zakládajícího člena post-punkových experimentátorů 80. let, kapely 23 Skidoo, ovšem také milovníka indické hudby, kytaristu Sama Millse. Od té doby spolu vytvořili řadu ambiciózních projektů. Spolupracovali s hudebníky z jižní a jihovýchodní Asie - naposledy se soudobými hráči na gamelan na albu Ghost Gamelan, ale také s muzikanty z různých koutů Afriky, Ruska, Řecka nebo Turecka.

Susheela Raman se s neuvěřitelnou lehkostí pohybuje mezi žánry a kulturami, a tak její hudba bývá často popisována jako world music. Dnes osmačtyřicetiletá umělkyně nominovaná v roce 2006 právě v této oblasti na hudební cenu BBC a o pět let dříve i na cenu Mercury Prize sama dává přednost spíše škatulce „nadpozemská“, která více vystihuje její magický a neuchopitelný charakter. Platnost takového přívlastku potvrdil i její koncert na letošním Respect Festivalu. Susheela na něm představila svůj nejnovější projekt, v němž společně se Samem Millsem zhudebnila výběr básní anglického vizionáře a mystika Williama Blakea.

Polansky vs Langman na Habrovce

V druhé části pořadu poprvé zavítáme do zahrady u kostela sv. Františka z Assisi v pražské Krči, kde se letos už po devatenácté konal Festival Habrovka. V rámci říjnové minisérie, kterou jsme pracovně nazvali Bloumání s Habrovkou, tentokrát ve vltavském vysílání zazní koncert dua s netradičním nástrojovým obsazením Polansky vs Langman. Jeden z protagonistů koncertu a spoluzakladatel festivalu, violista a zpěvák Lukáš Teklý alias Andrej Polansky, přišel do studia tradiční, nejen hudební přehlídku představit a svůj koncert také uvedl.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.