Keď je myšlienka nesdelitelná

7. prosinec 2014

Fíčr o spisovateli, dramatikovi a filmaři Leopoldovi Laholovi, ale také o domově, přátelství a popelu, který zúrodňuje.

Poslouchejte na Vltavě 7. prosince 2014 ve 20:00.


Leopold Lahola (vlastním jménem Leopold Arje Friedmann) se narodil roku 1918 v Prešově. Z rasových důvodů nesměl v čase fašistického Slovenského štátu dokončit studia. Narukoval do slovenské armády a sám se přihlásil do pracovního tábora pro židy v Novákoch, aby sdílel osud matky a bratra.

Zapojil se do Slovenského národního povstání, byl raněný. Po válce pracoval jako redaktor v několika časopisech. Roku 1949 po ostré, ideologicky nesmiřitelné kritice své hry Atentát požádal o vystěhování do Izraele, nakonec zakotvil v Západním Německu, kde pracoval jako filmový scenárista a režisér.

Slovenský komunistický režim mu dovolil v 60. letech vracet se domů a pracovat pro kinematografii. Při natáčení filmu Sladký čas Kalimagdory v lednu 1968 náhle zemřel.

Z díla Leopolda Laholy jsou u nás známé zejména jeho divadelní hry, například Skvrny na slunci. Příběh Leopolda Laholy zpracovala Viki Janoušková jako literární dokument o složitosti vztahů ve slovenské kulturní společnosti, kde se přátelství na život a na smrt měnila v ideologicky nesmiřitelné postoje.


Účinkují: Matej Landl, Miroslav Trnavský, Vladimír Jedľovský, Alena Horňáková a Tomáš Vravník

Autorka: Viki Janoušková Režie: Róbert Horňák

Natočil Slovenský rozhlas Bratislava v roce 2012.

Spustit audio