Ke skládání rád poslouchám mluvené slovo, říká Petr Wajsar. Miluje zvuk smyčců, ale hudbu vytvořil i z kočičího mňoukání

10. květen 2023

Klasika, jazz, pop, elektronika – žánry, ve kterých je Petr Wajsar jako doma. Poslední dobou skládá hlavně ve vlaku, cizí mu ale není ani soustředěné komponování pro smyčce nebo domácí samplování mňoukání koček. Už na konzervatoři mu pedagog Angelo Michajlov řekl: „Počkej, o tobě ještě uslyší!“ Měl pravdu. Za hudbu k Hastrmanovi získal Wajsar Českého lva a jeho znělkový remix je součástí oslav 100 let rozhlasového vysílání u nás. Do Vizitky ho pozvala Markéta Kaňková.

Jako malý kluk proseděl Petr Wajsar hodiny u rozhlasového přijímače. Otáčel knoflíky a lovil zajímavé radioamatérské signály, zvuky a jazyky na zahraničních stanicích. „Místy to znělo skoro jako horor, byl jsem v transu. Slyšet to jde ale i dnes, akorát ve dvě ráno,“ konstatuje. Rozhlas je jeho parťákem dlouhodobě. Kdysi dělal z legrace rozhovory sám se sebou, dodnes ho baví moment překvapení, co bude zrovna stanice vysílat. Mluvené slovo poslouchá i při komponování, části mozku zodpovědné za obě práce prý zhruba v šedesáti procentech nejsou v rozporu.

Čtěte také

V rozporu je ovšem někdy sám se sebou, to když píše další a další noty, přestože tuší, že výsledná práce nebude nic moc. „Pak najednou přichází vysvobození a napadá mě něco, co už podle mých představ je.“ Tak vznikal například violoncellový koncert s premiérou v roce 2024 na Dvořákově Praze. Ačkoliv na ně nehraje, smyčce miluje natolik, že se domnívá, že v minulém životě pro ně musel psát často. Rád má ostatně i fagot – netuctový nástroj, nad kterým musí skladatel pro dosažení efektního výsledku hodně přemýšlet.

Jak zní skladba Mono-poly, napsaná pro soutěž Pražského jara právě pro fagot? Jak Petr Wajsar pracoval s rozhlasovými znělkami pro oslavu stého výročí vysílání v Československu a jak ho v životě ovlivnili Milan Svoboda a Michal Pavlíček? Dozvíte se ve Vizitce, v níž pan Wajsar na klavír živě zahrál svůj ústřední motiv z filmu Hastrman.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.