Katherine Mansfieldová: Povídky

20. prosinec 2019

Vilma Cibulková čte povídky anglické spisovatelky novozélandského původu. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Katherine Mansfieldová se narodila 14. října 1888 ve Wellingtonu. Během svého krátkého, ale nejrůznějšími bohatými zkušenostmi nabitého života vytvořila osobité a působivé povídky, ve kterých čerpala především z vlastních zážitků a pozorování. Mansfieldová psala i literární kritiky, podílela se na vydávání literární revue Rhythm (Rytmus) a časopisu The Atheneum. Zemřela na tuberkulózu 9. ledna 1923 ve Fontainebleau.

Její citlivé porozumění pro složitosti moderního života i její pokorná úcta k lidem připomínají ruského spisovatele Čechova, s jehož dílem se autorka seznámila již v mládí. Citlivost a sugestivnost mistrovských próz Katherine Mansfieldové jen dosvědčuje její významné postavení mezi předními tvůrci moderní povídky.

Účinkuje: Vilma Cibulková

Překlad: Aloys a Hana Skoumalovi
Připravil: Petr Turek
Hudební spolupráce: Ladislav Železný
Zvukový mistr: Milan Křivohlavý
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2019.

autor: tur
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.