Kari Hotakainen: Oštěpař

26. červen 2018

Rozhlasová komedie známého finského prozaika o vztahu sportu a médií. Může se sportovní oštěpařská ikona donekonečna vyhýbat otázkám novinářů? Dva ostřílení redaktoři časopisu Společnost se vydávají na cestu za nejdůležitějším interview své kariéry. Hru v roce 2012 nastudoval režisér Aleš Vrzák, který do nenechavých redaktorů obsadil Jana Vondráčka a Václava Neužila, v roli nemluvného Oštěpaře jim odolává Hynek Čermák. Poslouchejte on-line do 2. července 2018.

Titulní hrdina rozhlasové hry Oštěpař Kariho Hotakainena zřetelně odkazuje k Seppo Rätymu, výtečnému finskému atletovi, který závodil v době, kdy naši zemi v oštěpařské disciplíně reprezentoval Jan Železný. Rätyho ve vlasti proslavily nejen výkony v hodu oštěpem, ale taky velká nechuť k vystupování na veřejnosti. Novináři mu jeho neochotu opláceli nelichotivým mediálním obrazem, díky němuž Seppo Räty v povědomí finské veřejnosti přežíval jako primitivní hromotluk, který neumí nic jiného než odhodit kus klacku dostatečně daleko.

Z těchto známých okolností Hotakainen vyšel ve své rozhlasové hře a vyslal dva novináře Kauka a Lauriho, aby se pokusili konečně získat Oštěpařův skalp. To znamená: vyrazili z něj rozhovor, který by odkryl jeho pravou tvář. Bohužel, Kauko a Lauri brzy nabudou dojmu, že nepřikrášlená skutečnost by se čtenářům jejich časopisu nelíbila, takže se rozhodnou trochu ji vylepšit. Konec konců, jde přece jenom o pár slov, ne o život…

Logo

Kari Hotakainen (*1957) patří k nejznámějším finským spisovatelům, kromě prozaické tvorby má na kontě i několik básnických sbírek, knížek pro děti, divadelní a rozhlasové hry, vyzkoušel si i psaní pro film a televizi. U nás autora známe především díky překladům Vladimíra Piskoře, který se uvádění Hotakainenova díla do českého prostředí věnuje kontinuálně od konce 90. let. Česky zatím vyšlo pět z jedenácti Hotakainenových románů – Buster Keaton – život a činy (1991, česky 1998), Na domácí frontě (2002, česky 2006), Chrám svatého Izáka (2004, česky 2007), Role člověka (2009, česky 2011), Slovo boží (2011, česky 2012). Pro rozhlas psal hlavně ve druhé polovině 90. let, z té doby pocházejí hry Něco mu chybí (1996), Extáze a Oštěpař (1997), Pod palbou (1999).

Osoby a obsazení: Kauko (Jan Vondráček), Lauri (Václav Neužil), oštěpař (Hynek Čermák), Leila (Andrea Elsnerová), Katri (Marika Procházková), opilec (Oldřich Vlach), Eronen (Ladislav Frej), servírka (Lucie Kožinová-Žďánská), průvodčí (Zdeněk Hess) a další

Překlad: Vladimír Piskoř
Dramaturgie: Renata Venclová
Režie: Aleš Vrzák

Natočeno v roce 2012.

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio