Karel Poláček: Polepšení Felixe Piskory

26. říjen 2018

Humoristická povídka českého spisovatele a žurnalisty. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Karel Poláček, novinář, představitel meziválečné humoristické a satirické prózy, se narodil v česko-židovské živnostenské rodině. V Rychnově nad Kněžnou začal studovat gymnázium, které dokončil v Praze. Poté pracoval jako úředník. V roce 1914 narukoval do války, na srbské frontě se dostal do zajetí.

Po válce začal v roce 1920 publikovat do periodik Nebojsa a Tribuna. Náležel k okruhu autorů kolem Lidových novin. Vedle bratří Čapků se přátelil s F. Peroutkou. Od roku 1922 byl redaktorem Lidových novin, Tribuny a Českého slova. V letech 1927–1930 řídil humoristický čtrnáctideník Dobrý den.

S Karlem Čapkem se uvedli jako autoři nově zavedeného sloupku. Po Mnichovu poslal Karel Poláček svoji jedinou dceru do Velké Británie, sám však nestihl včas odejít. Z Lidových novin byl z rasových důvodů propuštěn a nesměl publikovat.

V roce 1943 se přihlásil dobrovolně do transportu do Terezína, když do něho byla zařazena jeho životní družka. Zahynul v koncentračním táboře o rok později.

Poláčkovu tvorbu ovlivnilo rodinné prostředí a maloměsto. Tématem jeho prozaického díla jsou osudy prostých lidí na periferii velkoměsta či na maloměstě. Na Vltavě tentokrát uslyšíte příběh obchodníka, který se po svém vypořádá s prazvláštním zadáním a především poučením svého zaměstnavatele.

Účinkuje: Jiří Hromada

Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Aleš Vrzák
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Natočeno v roce 2012.

autoři: Jiří Vondráček , Tvůrčí skupina Drama a literatura | zdroj: http://www.spisovatele.cz
Spustit audio