Karel Ančerl: LIVE Recordings – 5/6

27. květen 2022

Pátá část recenze z nového patnáctidiskového kompletu LIVE rozhlasových nahrávek České filharmonie a jejího šéfdirigenta Karla Ančerla z 50. a 60. let 20. století. Hodnocení připravil Petr Veber. 

Čtěte také

(…) Karel Ančerl, šéfdirigent České filharmonie v letech 1950 až 1968, na pódiu nevyjadřoval okázalými pohyby utrpení, ani když dirigoval romantickou hudbu. Vůbec nebyl okázalý. Měl účelná a prostá a zároveň i elegantní gesta, působil kombinací bezprostřednosti i kázně. To všechno vnímáme i z jeho nahrávek. A v kompletu, kterému věnujeme teď pozornost, jde minimálně o patnáct hodin hudby…  Základním přístupem mu byl pocit služby hudebnímu dílu. S orchestrem rostli společně. (…) 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.