Karel Ančerl: LIVE Recordings – 3/6

23. květen 2022

Třetí část recenze z nového patnáctidiskového kompletu LIVE rozhlasových nahrávek České filharmonie a jejího šéfdirigenta Karla Ančerla z 50. a 60. let 20. století. Hodnocení připravil Petr Veber. 

(…) A když posloucháme jejich nahrávku Debussyho Moře, opravdu nemáme ani trochu pocit, že by nám ji předkládal někdo, kdo pro tu hudbu nemá dost citu...! Zní sice hodně plnokrevně, opravdu symfonicky, není to nějaký jen zasněný a tence snový impresionismus, ale zní zároveň i dostatečně jemně a rafinovaně. Cítíme z poslechu jistotu, cítíme dirigentova formativní gesta, slyšíme výrazné ovlivňování dynamiky, vnímáme akcenty, které posunují průběh hudební formy od jednoho klíčového místa k druhému. Víme, že Ančerl nebyl rozený básník a že neprožíval gesty romantismus. Partitura Moře je plně probarvena. Je ovšem datována podzimem 1958 a na zvuku je to, pochopitelně negativně, znát. (…) 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.