Kafkův humor jsem přebíral 1:1. Minimalista Nicolas Mahler hledá Kafku v kontrastech a komedii

5. červen 2024

Německy Komplett Kafka, česky jako Kafka v kostce vyšel krátký komiks Rakušana Nicolase Mahlera. Život a dílo Franze Kafky v necelých 130 stranách a ještě tak, že se budete smát nahlas, nebo se aspoň uchechtnete?

Rakouský autor a minimalistický kreslíř Nicolas Mahler se klasiků nebojí. Kromě Kanta, Bernharda nebo Musila se chopil také Franze Kafky. Jak k nim a konkrétně k Franzi Kafkovi ve svých komiksech přistupuje? „Nejprve si vytvářím scénář – k čemuž už potřebuju mít načteno. Pak se zaměřím na konkrétní scény, které mě osloví, a kreslím k nim ilustrace. Ty zase doplňuji dalšími texty a citáty a tak se to postupně celé vynoří. Nakonec škrtám to, co se třeba nějakým způsobem opakuje,“ líčí Mahler a dodává: „Vybírám si úryvky, které mě baví, konkrétní vtipné pasáže, nebo příběhy ze života, které působí jako anekdoty. Pak si totéž najdu i v jiných pramenech a vzájemně to konfrontuji. Tvořím poměrně intuitivně, ale vždycky se snažím najít více perspektiv. V tak zhuštěné knize, jako je ta moje, je důležité věci ukazovat v kontrastech a protichůdnostech.

Nicolas Mahler: Kafka v kostce

Vychází humor v knize z autora, nebo z Franze Kafky? Jak zhustit léta rešerší do 130 stránek a sestavit koláž pohledů, historek i anekdot, aniž by se ze zřetele ztratil celek? Je Proměna spíš komedie, nebo horor? A jaký naschvál Nicolas Mahler Kafkovi v komiksu udělal?

Spustit audio

Související