Franz Kafka: Zámek. Tragická srážka člověka s byrokratickou mašinérií

Ve spletitém románovém příběhu zeměměřiče, který přišel do vesnice ovládané zámkem, do nějž se snaží za všech okolností proniknout, aby odhalil jeho tajemství, zachytil autor část své osobní životní situace i obecného lidského údělu a vylíčil stav, jejž sám charakterizoval jako „pomezní kraj mezi samotou a společenstvím“. Poslouchejte online do 31. srpna 2024.

Účinkuje: Kamil Halbich
Připravil: Michal Plzák
Překlad: Vladimír Kafka
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 3. 6. 2024

Všechny tři romány pražského německy píšícího spisovatele Franze Kafky (3. 7. 1883 – 3. 6. 1924) zůstaly nedokončené: román Nezvěstný (vznik 1912–1914) vydal Max Brod tři roky po Kafkově smrti v roce 1927 pod názvem Amerika (česky 1962). Román Proces (vznik 19141915) byl vydán v roce 1925 (česky 1958). Román Zámek vznikl v roce 1922, vydán byl poprvé v roce 1926, česky v roce 1935.

Na románu Zámek začal Kafka pracovat v lednu 1922 po delším období literární nečinnosti. Rukopis vznikl v průběhu sedmi měsíců v Praze, Špindlerově Mlýně a Plané nad Lužnicí v době prodloužené zdravotní dovolené. Již v březnu 1922 předčítal Kafka z rukopisu příteli Maxi Brodovi, na přelomu července a srpna měl text přibližně tu podobu, v níž ho známe. Zůstal však fragmentem.

Čtěte také

Kafka psal Zámek spontánně, bez předběžných plánů či skic (s výjimkou varianty začátku, která byla brzy zavržena). Ke čtenáři nastoupil Zámek svoji cestu až po Kafkově smrti, kdy v mnichovském nakladatelství K. Wolffa vyšlo v roce 1926 jeho první vydání. Max Brod se pokusil otupit fragmentárnost, nedokončenost Kafkova díla, která by mohla být překážkou při jeho přijetí čtenáři. V prvním vydání tedy chybí asi pětina textu.

Když Kafkův otec (jemuž pak v roce 1919 Franz adresoval věhlasný Dopis otci, v němž jej označil za viníka jejich traumatických vztahů) přešel mlčením povídku, jíž se mu syn chtěl pochlubit, bylo rozhodnuto.

Dílo Franze Kafky navíc nikdy nemělo spatřit světlo světa – spisovatel v závěti žádal přítele Maxe Broda, aby jeho rukopisy zničil. Brod jeho přání nevyslyšel a 20. století díky němu v Kafkovi získalo jednoho z nejosobitějších spisovatelů vůbec.

Kafkovské léto na Vltavě
„Člověk může všechno, jen sám před sebou neunikne.“ Výročí 100 let od smrti světově proslulého prozaika připomeneme bohatým programem ve vysílání i online. Hlavní dominantou Kafkovského léta bude premiérové uvedení románu Zámek. Třicetidílná četba na pokračování startuje na Vltavě již 3. června a kompletní dílo si můžete poslechnout až do konce srpna.

autor: Michal Plzák
Spustit audio

Související