Největší lákadla Světa knihy? Hvězdy německé literatury, výročí Franze Kafky, ale i John Boyne nebo Narine Abgarjan

24. květen 2024

„Kniha musí být sekerou na zamrzlé moře v nás.“ Tento citát Franze Kafky je mottem letošního Mezinárodního knižního veletrh a literárního festivalu Svět knihy, který se koná od čtvrtka 23. do neděle 26. května na pražském Výstavišti.

Čestným hostem 29. ročníku je projekt Das Buch, který představuje českému čtenáři německojazyčnou literaturu. Z Berlína, Vídně či Curychu přijede 20 výjimečných hostů: držitel Německé knižní ceny Tonio Schachinger, mistryně melancholické introspekce Judith Hermann, hledač silných příběhů Bernhard Schlink či nejvýraznější švýcarský autora současnosti Peter Stamm. A vzhledem k nadcházejícímu červnovému 100. výročí úmrtí pražského rodáka Franze Kafky dorazí i autor jeho monumentálního životopisu Reiner Stach či rakouský kreslíř Nicolas Mahler, který Kafkovu biografii převedl do komiksové podoby.

Vltava na Světě knihy
· pátek 24. 5. 16.00 Zuzana Říhová a její rukopis Kafkovské léto
· pátek 24. 5. 20.00 Milan Cais a Clarinet Factory v Sedmém nebi
· sobota 25. 5. 13.00 podcast Mizení s Davidem Prachařem
· sobota 25. 5. 15.00 podcast Doba složitá (premiéra)

Hosté ze 40 zemí a regionů

K veletrhu vyjde 13 knih do češtiny čerstvě přeložených z němčiny, ale festival navštíví autoři ze všech koutů světa; například irský romanopisec John Boyne (známý mimo jiné svou knihou Chlapec v pruhovaném pyžamu), jedna z nejuznávanějších současných ruských spisovatelek Ljudmila Ulická, rusky píšící spisovatelka arménského původu Narine Abgarjanová (Tři jablka spadlá z nebe), autor dvojí identity Alexis Nolent neboli Matz či švédská autorská dvojice Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril, známí pod společným pseudonymem Lars Kepler, nebo turecká spisovatelka, obhájkyně lidských práv a svobody slova Elif Şhafaková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.