Jsme děti, co osiřely...

23. prosinec 2011

...zpívá Lenka Dusilové na své nové desce Baromantika.

Nalevo jaro napravo podzim Rozbředlým sněhem Ztěžka se bořím Po tobě, má láskoZe srdce toužím Nahoře nebe Dole země A trochu slabosti Vždycky je ve mě

Nejvíc jí, má lásko Přichází ve tměJsi nahý, tak nahýJsi nahá, tak naháJsme nazí, tak nazíJsme děti, své dětiCo osiřely

(K. Evanče, V. Bartoš)

Slova i zvuky nás zavedou do krásného tajemna. Do světů mezi starým nebo mrtvým a současným živým. Do melancholie palčivé i hladivé, do krajin, silných příběhů i požehnaných inspirací pro všechny hledače. Za názvem Baromantika tak doporučuji hledat spíš spojení romantiky se symbolem barometru než baru. Ale jak chcete, záleží na vás.

02515630.jpeg

Uslyšíme hudbu nanejvýš současnou a přitom tak silně zakořeněnou. Na jedné straně harfa, viloncello, na druhé elektronické výkřiky. Tak jestli máte chuť, zameditujte si s námi, můžete i potmě.

Vedle Lenky Dusilové mají nový projekt na svědomí: Beata Hlavenková, Viliam Béreš, Patrick Karpentski, Miloš Dvořáček, Marek Minárik a Rasťo Uhrík jako řádní členové týmu. Dorota Barová, Ema Ditrichová, Hedvika Jouzová, Terezie Kovalová, Václav Bartoš, Rostislav Fraš, Justin Lavash a Orchestr Berg pod vedením Petera Vrábela jako hosté.

Na závěr pořadu zazní tři písničky z předchozího projektu Lenky Dusilové a Beaty Hlavenkové - Eternal Seekers.Mějte se snově.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.