Josef Čapek: Co má člověk z umění. Poslechněte si inspirativní úvahu českého spisovatele a výtvarníka

11. květen 2022

„Všechny naše city, naše radosti i bolesti, to všechno v sobě nese umění. Náš smích a pláč, dětství i stáří, naše lásky, naše vzpoury i usmíření, naše všednosti i svátky, prohry i vítězství, naše hříchy i naše slávy, to všechno je obsahem, slovem, zvukem a tvarem umění.“ František Němec čte esej českého spisovatele a výtvarníka. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: František Němec
Režie: Jan Tůma
Natočeno: v roce 1991

Výtvarník, prozaik, básník, novinář a esejista Josef Čapek (1887–1945) byl spoluzakladatelem Skupiny výtvarných umělců, poté člen Spolku výtvarných umělců Mánes a skupiny Tvrdošíjných. Jako jevištní výtvarník spolupracoval s Národním divadlem v Praze, Státním divadlem v Brně a s Městským divadlem na Vinohradech. Byl redaktorem a výtvarným kritikem v Lidových novinách. Mimo to působil jako redaktor v několika časopisech zabývajících se výtvarným uměním Umělecký měsíčník, Volné směry. Za protifašistickou činnost byl v září 1939 zatčen a do roku 1945 vězněn v nacistických koncentračních táborech. Tam také zemřel.

Čtěte také

Své první prozaické práce psal většinou společně s bratrem Karlem. Josefu Čapkovi bylo později bližší směřování k lyrické próze, jež se plně projevilo v jeho samostatných knihách Lelio a Pro delfína. Ojedinělými díly Josefa Čapka jsou baladická próza Stín kapradiny, esejisticky laděný Kulhavý poutník a pascalovsky filozofující myšlenky shromážděné v knize Psáno do mraků. Rozsáhlé je Čapkovo dílo fejetonistické, pro něž je charakteristický široký tematický záběr, jazyková vytříbenost a myšlenková původnost.

Svým dílem Čapek významně formoval české myšlení o kultuře a umění první třetiny 20. století. Otázkou, k čemu je člověku umění, se zabývá i v rozhlasově uváděném textu.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související