Jon Canter: Boswellovy Životy

17. prosinec 2017

Jmenuje se Boswell. James Boswell. Narodil se roku 1740 ve skotském Edinburghu. Je nesmrtelným zakladatelem moderního životopisectví. Proto si ho komediograf Jon Canter vybral jako svého hrdinu. Tím, že ho obdařil schopností cestovat v čase a prostoru, mu umožnil se setkat se slavnými osobnostmi minulosti i současnosti. Tato setkání s velkými muži i ženami utváří Boswellův vlastní život. A jeho Životy. Každý díl on-line k poslechu po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Všechny epizody

V každém díle osmidílného seriálu vyhledá James Boswell významnou osobnost a pokusí se ji ve snaze získat podklady pro svoje dílo co nejvíce přiblížit. Jestli totiž má, jak sám říká, na něco talent, tak je to být sympatický. Ale každé takové setkání má na něj zásadní a také překvapivý vliv.

V osmi epizodách, které pro BBC napsal Jon Canter se Boswell postupně setká s Karlem Marxem, Borisem Johnsonem, Haroldem Pinterem, Marií Calas, Zikmundem Freudem, Muhammadem Alim, Madonnou a Alanem Benetem.

Logo

Skutečný James Boswel byl edinburský advokát (1740–1795), který patřil do okruhu přátel, později do Literárního klubu Samuela Johnsona. Boswell si pečlivě zaznamenával projevy, ale i gesta svého londýnského hostitele. V roce 1773 ho přemluvil ke společné cestě po Skotsku. Z cesty, na které je pro nás zajímavé, že je doprovázel Johnsonův český sluha Josef Ritter, vznikly dva cestopisy. Jeden napsal sám Johnson, druhý Boswel. Ale cesta stála i u zrodu jednoho z nejslavnějších životopisů světové literatury – Života Samuela Johnsona.
Jak píše Zdeněk Stříbrný ve svých Dějinách anglické literatury skutečný Boswell, stejně jako ten z našeho seriálu, nebyl nijak výjimečným duchem ale rád vyhledával společnost slavných a významných lidí. Setkal se mimo jiné s Rousseauem, Voltairem a s generálem Paolim, vůdcem korsického odboje. Ve svých pracích se snažil o maximálně věrné vystižení popisovaných osob s důrazem na každý detail.

Osoby a obsazení: James Boswell (Petr Lněnička), Karel Marx (Ivan Trojan), Boris Johnson (Václav Vydra), Harold Pinter (Jaromír Meduna), Maria Callas (Ivana Chýlková), Sigmund Freud (Viktor Preiss), Madonna (Vanda Hybnerová), Muhammad Ali (Ondřej Vetchý), Alan Bennett (Jaroslav Satoranský)

Překlad: Ester Žantovská
Dramaturgie: Martin Velíšek
Režie: Lukáš Hlavica

autoři: Martin Velíšek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.