Konstantin Biebl: Andělé troubí do oranžové tmy. Exotické inspirace z čekárny u zubaře

27. únor 2023

V předkládaném pásmu, kde Bieblovu poezii doplňuje hudba Jaroslava Ježka, představujeme Bieblovo dílo v kontextu dětství i života. Součástí pořadu jsou také dva snímky básníkova hlasu z archivu Českého rozhlasu. Premiéru poslouchejte on-line po dobu dvou týdnů po odvysílání.

Účinkují: Jiří Suchý, Libor Hruška, Adéla Kubačáková a Lukáš Hlavica
Připravil: Jiří Kamen
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 27. 2. 2023

Konstantin Biebl (1898–1951) se narodil v Lounech v lékařské rodině. Jeho spolužákem z lounské reálky byl Karel Konrád, blízce se přátelil také s Jiřím Wolkerem. Po nasazení v bojích první světové války prožil dvacátá léta jako spisovatel a básník – nejprve přináležící k moravské Literární skupině, později k Devětsilu. Jeho obliba v exotice šla ruku v ruce s poetistickým okouzlením tancem, hudbou, filmem, divadlem, životem města, ruchem ulic, reklamou, cirkusem, kabaretem...

Podnikl cesty na Jávu i do Afriky. Jeho nejslavnější sbírka – S lodí jež dováží čaj a kávu – je plodem autorova cestovatelství. Jeho nejproslulejší skladba Nový Ikaros pochází také z období Devětsilu. Druhou světovou válku strávil Biebl na venkově, zkraje padesátých let spáchal sebevraždu skokem z okna.

autor: Jiří Kamen
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.