John Galsworthy: Vyděrač. Co dělat, když vám zkříží cestu?

29. leden 2023

Příběh nositele Nobelovy ceny za literaturu v režii Tomáše Kukulky. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Čte: Jan Filip
Připravil: Zdeněk Milt
Překlad: Josef Hobza
Režie: Tomáš Kukulka
Natočeno: 1997
Natočeno v ostravském studiu Českého rozhlasu.

V povídce Vyděrač se Charlesi Granterovi stává jeho večerní procházka osudnou. Jeho cestu zkříží vyděrač. Stojí tak před velmi těžkým rozhodnutím – má v zájmu zachování své cti podlehnout a vyděrači zaplatit, nebo se má onomu slizkému zlu postavit? Ne všechno je ale tak, jak se na první pohled zdá...

John Galsworthy, anglický prozaik, dramatik a nositel Nobelovy ceny za literaturu, se narodil roku 1867 v Kingstonu. I přesto, že absolvoval doktorát z práv, nikdy právní praxi nedokončil. Jeho seznámení se spisovatelem Josephem Conradem, později důvěrným přítelem, ho nakonec zavedlo k literatuře. Láska k Adě Personové, původně manželce jeho bratrance, mu byla osudnou a přivedla ho do konfliktu s rodinou.

Během první světové války chtěl narukovat, byl však pro krátkozrakost odmítnut. Působil tak alespoň jako dobrovolník-sanitář pro Červený kříž. V roce 1921 stál u zrodu organizace spisovatelů PEN klub, které také věnoval celý honorář z Nobelovy ceny. Zemřel roku 1933 v Londýně.

autoři: Zdeněk Milt , jm
Spustit audio

Související