John Galsworthy: Poslední karta. Jiřina Petrovická čte povídku slavného anglického spisovatele

28. leden 2023

V Galsworthyho povídce se vdova Florence Morriseyová pokusí využít poslední šance na zajištěný a důstojný život. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Florence Morriseyová nedávno ovdověla. Její někdejší krása se ztrácí za přibývajícími vráskami a s ní i její sebevědomí. Získat si přízeň muže již není tak jednoduché jako dříve. Během plavby z Anglie na portugalský ostrov Madeira se seznámí s oslňujícím plukovníkem Cordewem, který pro ni symbolizuje poslední šanci prožít zbytek života v důstojném a zajištěném vztahu. Pokusí se tedy ženatého Cordewa svést. O tom, jestli se jí to povedlo, má první večer na ostrově rozhodnout smluvená schůzka, pan Cordew však stále nepřichází. Dočká se Florence budoucnosti, po které tak touží?

Čte: Jiřina Petrovická
Překlad: Josef Hobza
Režie: Oldřich Hoblík
Natočeno: 1977

John Galsworthy (1867–1933) byl jeden z nejuznávanějších anglických prozaiků své doby. Ve svých dílech satiricky zobrazoval život vyšších vrstev společnosti. Za své vypravěčské umění získal v roce 1932 Nobelovu cenu. Jeho nejznámějším dílem je románová trilogie Sága rodu Forsytů, věnoval se ale i psaní divadelních her.

Povídku v překladu Josefa Hobzy čte Jiřina Petrovická, dlouholetá členka Činohry Národního divadla v Praze. Letos v lednu si připomínáme 100. výročí jejího narození.

autoři: Dominik Mačas , jm
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.