Johann Wolfgang Goethe: Urfaust. Cupák, Hrušínský, Jerneková a další ve hře o věčném hledání smyslu života

11. březen 2023

Jak napsal profesor německé literatury a znalec Goethova díla František Tomáš Bratránek ve svém Výkladu Fausta, po Dantově Božské komedii v evropské literatuře nevzniklo dílo, které by bylo tak častým předmětem výkladů a zkoumání jako Goethův Faust. Drama o nezkrotné lidské touze po poznání, zpupnosti i pokoře, lásce a smrti poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Osoby a obsazení: Faust (Eduard Cupák), Mefistofeles (Rudolf Hrušínský), Markétka (Klára Jerneková), Marta (Dana Medřická), Duch země (Rudolf Pellar), Wagner (Jiří Pleskot), Žák (Vítězslav Jandák), Frosch (Jan Faltýnek), Alten (Jaroslav Cmíral), Brander (Ivo Gübel), Siebel (Vladimír Hrubý), Valentin (Viktor Preiss), Líza (Daniela Hlaváčová) a kolovrátkář (Jiří Bruder)
Překlad: Jaroslav Bílý
Hudba: Jiří Smutný
Režie: Josef Melč
Natočeno: 1979

První práce na dramatu započal Goethe někdy kolem roku 1770. Vycházel přitom z několika pramenů, mimo jiné i z loutkové verze alžbětinského Fausta Christophera Marlowa. Znal i nedokončené drama Gottholda Ephraima Lessinga, které ho inspirovalo pojetím Fausta jako člověka hnaného touhou po poznání, jenž je nakonec vykoupen. 

Po pěti letech psaní se zrodil Urfaust, nesoucí výraznou pečeť literárního hnutí Sturm und Drang, ke kterému se Goethe v té době počítal. Tuto první zárodečnou verzi pozdějšího dramatu Goethe nikdy nevydal a na Faustovi pak dál s přestávkami pracoval téměř šedesát let.

Čtěte také

Dnes se ovšem na jeviště vedle Goethova grandiózního opusu (sestávajícího ze dvou dílů a čítajícího přes 12 000 veršů) často vrací i prvotní Urfaust. I dramaturgyně Jaroslava Strejčková sáhla v roce 1979 po této „komorní“ verzi faustovského dramatu v překladu Jaroslava Bílého. Režisér Josef Melč pak na základě její rozhlasové úpravy stvořil legendární inscenaci opřenou o mimořádné herecké výkony Eduarda Cupáka (Faust) a Rudolfa Hrušínského (Mefisto).

Právě tito dva představitelé hlavních rolí jsou nominovaní do probíhající ankety Neviditelný herec / herečka století. V anketě uspořádané v rámci oslav letošního rozhlasového výročí můžete vybírat z 20 českých rozhlasových herců a hereček, kteří svým interpretačním uměním obohatili tento specifický obor. Hlasovat můžete od 6. do 31. března 2023 na www.neviditelnyherec.cz.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související