Johann Wolfgang von Goethe: Viléma Meistera léta tovaryšská aneb Odříkání

Četba na pokračování z nedokončeného vývojového románu německého klasického spisovatele, který ztvárnil cestu mladého, senzitivního člověka od vysněných ideálů až k vědomému uznání hodnot praktického života. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Igor Bareš
Připravila: Alena Heroutová
Překlad: Kamila Jiroudková
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 24. 2. 2023

Německý básník, prozaik a dramatik, nejvýznamnější představitel klasiky a německé národní literatury Johann Wolfgang Goethe (1749–1832) ovlivnil podstatně světové i české písemnictví. Z jeho próz tzv. výmarského období vyniká dvoudílný román Viléma Meistera léta učednická (1795–1796, česky 1920 a 1958) a Viléma Meistera léta tovaryšská (1821, česky 1929, 1961). Nejstarší dochovaná zmínka o tomto díle je deníkový záznam ze dne 16. února 1777: „V zahradě diktoval Viléma Meistera.“ Tento doklad nás uvádí do časové blízkosti vzniku knihy Utrpení mladého Werthera (1774).

Goethe se s meisterovskou látkou, podobně jak s Faustem, potýkal celých padesát let. A i do ní uložil zkušenosti z několika etap svého života. Dílo vlastně nikdy nedokončil: zachované torzo dvou meisterovských románů tvoří pouze část zamýšleného celku. Léta mistrovská už Goethe nenapsal.

autor: Alena Heroutová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.