Jiří Dienstbier: Příjem. Hrdinové Audience Vaněk a Sládek se znovu setkávají, tentokrát v komunistickém kriminále

17. srpen 2021

Jiří Dienstbier dedikoval v roce 1984 svoji aktovku Příjem Václavu Havlovi „k prvnímu společnému roku na svobodě“. Dienstbier se v ní podle vlastních slov nechal inspirovat „Audiencí a společným pobytem v místech, kde život odkládá společenskou masku“. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Autor: Jiří Dienstbier
Rozhlasová úprava a dramaturgie: Hynek Pekárek
Osoby a obsazení: Sládek (Jiří Lábus), Vaněk (Michal Pavlata), Bavorák (Martin Písařík), Houpačka (Matěj Hádek), Čimelík (Radek Holub) a náčelník (Jan Vlasák)
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: 2008

Dějově navazuje hra na starší Havlovu hru Audience, spisovatel Vaněk se tu setkává opět s užvaněným Sládkem, tentokrát v prostředí nápravného zařízení, jak komunisté pokrytecky nazývali vězení.

Místo piva, které teklo proudem v Audienci, se tu sice nalévá čaj a káva, ale budete příjemně překvapeni, jak se Dienstbierovi podařilo „trefit“ obě známé postavy s jejich charakteristickými „hláškami“. Hra je i pozoruhodná užitím vězeňského žargonu a znalostí vězeňských poměrů. Opravdové znalce nepochybně potěší dosud neznámá fakta o dalších osudech legendárního pivovarského dělníka Šerkezyho.

autoři: Hynek Pekárek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.